Алекси Кесяков за войната по пътищата: Възпитанието трябва да започва още в семейството и училище

0

Трябва да обичаме повече себе си на пътя, да бъдем толерантни и да не се гневим, каза пред Радио София Алекси Кесяков – експерт по пътна безопасност и бивш шеф на КАТ София.

„Когато сме в движението по пътищата, нищо не може да се измени. Важно е нашето лично поведение и да бъдем там. В момента, в който отклоним своето внимание и започнем да се занимаваме с други неща – катастрофата е готова“, добави Кесяков.

Според него проявяваме голяма толерантност спрямо „дребните“ нарушения, но такива реално няма.

„Няма дребни нарушения. Когато се натрупат две-три дребни нарушения и на единия, и на другия участник, много често прерастват в тежко пътно транспортно произшествие. Освен това, когато човек свикне с дребните нарушения, той смята, че това е нормално и е неподготвен, ако се появи някаква ситуация. Няма за къде да бързаме в движението“, добави експертът по пътна безопасност.

Той допълни, че според статистиката на Агенцията по безопасност, около 15 000 водачи всеки ден шофират след употреба на алкохол.

„Аз считам, че мерките, които се обсъждат в момента, са наказателни, но трябва да има и възпитателни. Основното на пътя е да пазим свободата си, но и да пазим своето тяло. Дребните нарушения и превишението на скоростта въобще не са за подценяване“, каза Алекси Кесяков.

По думите му невежеството не може да се пребори само с глоби и наказания. Необходими са обучение и възпитание, което тръгва от семейството, училището и курсовете за подготовка на водачите.

Прегледана: 60660

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече