Васил Божков ще говори пред медиите, докато е под домашен арест, обяви пресконференция за утре

0

Бизнесменът Васил Божков, когото съдът пусна под домашен арест, обяви, че ще говори пред медиите дистанционно.

Обвиняемият, който се прибра изненадващо от Дубай след тригодишно изгнание и укриване от закона, ще дава пресконференция в събота от 12.00 часа, съобщи самият задържан в профила си във Фейсбук.

Той беше пуснат под домашен арест, но с електронна гривна, за да го следят да не се отклони от мярката. Бизнесменът се намира в сградата на фирмата си на ул. „Московска“ 43, където е и фирменият офис на компанията му „Нове холдинг“.

Според съда определението на долната инстанция за задържането му е непълноценно мотивирано и следва да се отмени.

„Искам по-лека мярка, може би парична гаранция или подписка“, каза Васил Божков малко по-рано пред съда, след като на влизане в Съдебната палата беше посрещнат с аплодисменти от свои симпатизанти, които носеха плакати с надписи „Справедливост за Божков“ и „Не на мълчанието, не на бухалките“.

По време на заседанието адвокатът на бизнесмена – Георги Гатев, поиска от съда да не налага никаква мярка за неотклонение на клиента му или тя да бъде „подписка“. По думите му обвинението срещу Божков е необосновано и незаконосъобразно, като е постановено в нарушение на Конституцията.

Домашният арест на Божков беше определен по едно от делата срещу него – това, свързано с хазартната му дейност. По другото дело, което е свързано с културно-исторически ценности, се разбра, че прокуратурата му е наложила мярка парична гаранция от 1,5 млн. лв. След това беше поставен домашният арест.

Софийската градска прокуратура пък междувременно оттегли искането си за задържане на Васил Божков по делото за организирана престъпна група за криминални престъпления.

Божков се прибра от Дубай на 25 август и беше задържан още на летището.

В публичното пространство възникна и спор дали той е екстрадиран, или доброволно си е дошъл от изгнание, след като през 2020 г. у нас му бяха повдигнати задочно 20 обвинения. Адвокатите на бизнесмена отричаха да става въпрос за екстрадиция.

Божков беше разпитван 9 часа по разследването, образувано по неговите твърдения, че е плащал такса „спокойствие“ на ГЕРБ, като е давал информация за Бойко Борисов и Владислав Горанов. По разпореждане на прокуратурата бе назначена охрана на него и на семейството му. 

Прегледана: 59335

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече