Генка Шекерова: Не, в украинското жито няма тежки метали

0

Мариана Кукушева от съюза на хлебарите плаши, че „украинската пшеница е носител на тежки метали“. Малко преди това г-жа Кукушева се възмущава как в България всеки си говорел ей така наизуст и „няма наказан за думи, казани в пространството“. Ми, г-жо Кукушева, вие трябва да сте от първите.

В началото на годината поисках данни от БАБХ за изследванията на украинския внос. Получих ги след дълго настояване и благодарение на министерството (по това време управляваше служебното правителство).

Това, което получих като отговор е, че на зърното, което се внася от Украйна се извършва контрол за наличие на пестициди, вредители и тежки метали. От 1.10.22 г. до 30.03.23 г. са изследвани 169 проби от пшеница. За различни други периоди са проверени царевица и ечемик. Няма тежки метали, а слънчогледът е с по-висока масленост от българския. В една проба слънчоглед от 44 тона е установена зараза от бръмбари.

Изводът на БАБХ копирам дословно: До момента в обхвата на заповедта при всички изследвани пратки за пестицидни остатъци, техногенни гама емитиращи радионуклиди, тежки метали, микотоксини и ГМО е установено съответствие с националното и европейско законодателство. Изпитванията продължават.

Така, че г-жо Кукушева, не плашете с тежки метали или ако го правите, дайде доказателства! Иначе е жалко как заради група богати и едри зърнопроизводители, години наред страдат земеделци, които наистина работят.

Аз нямам проблем да заменя хляба с български домати, чушки и ябълки и да ям български мед. Те защо изчезнаха, г-жо Кукушева?

Публикацията е от фейсбук страницата на журналистката Генка Шекерова.

Прегледана: 59875

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече