Руското посолство в София рекламира „нов суперкомпютърен комплекс“ в Новосибирск с… крадена снимка на център за данни на Фейсбук в Швеция

0

Руското посолство в София рекламира „нов суперкомпютърен комплекс“ в Новосибирск с открадната снимка от център за данни на Фейсбук в Швеция.

„В Новосибирск е разгърнат нов суперкомпютърен комплекс на основата на руски технологии. Технологичният клъстер е създаден на територията на Новосибирския държавен университет. Той се базира на руски изчислителни възли и, което е важно, е обединен от първия проектиран от Русия интерконект „Ангара“. Руският суперкомпютър ще направи възможно създаването на иновативни материали за енергетиката, самолетостроенето и космическата индустрия. Също така неговата изчислителна мощност ще се използва в проекти, свързани с изкуствен интелект и машинно обучение“ – гласи съобщението на руското посолство във Фейсбук, илюстрирано не със снимка на сибирския компютър, а с фотография от 2013 г.

Снимката е публикувана тогава в редица световни медии, сред тях Би Би Си и Independent, и показва Luleå Data Center. Този център за данни е собственост на компанията Meta и е базиран в Швеция.

„Мощността на комплекса се състои от седем сървъра с общ капацитет от 392 ядра. Минималната скорост на трансфер на данни е 75 Gbps. Очакваната пикова производителност на суперкомпютъра е 47 Tflops. Разработчикът и производителят на «Ангара» е предприятие, което е част от руския холдинг Росэлектроника“ – пише още в съобщението на руското посолство в София, което рекламира „новия суперкомпютърен комплекс“ в Новосибирск.

Представените технически харектеристики на сибирския суперкомпютър предизвикаха серия от иронични коментари под публикацията на дипломатическата мисия:

„Това е производително колкото видеокартата на моя компютър“; „Ти да видиш. Компютърът ми вкъщи с RTX 4090 е значи грубо два супер компютъра мощност“; „47Tflops? Щях да се подигравам на тая цифра, но видях, че ще търсите изкуствен интелект… Успех в начинанието с вашия калкулатор.“

Прегледана: 63730

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече