58 партии и 9 коалиции на местните избори, на 27 септември теглят номерата в бюлетината

0

Регистрираните за местния вот в ЦИК са 58 партии и 9 коалиции, но все още не е ясно как ще изглеждат екраните на машините за гласуване на 29 октомври, се разбра на редовния брифинг на ЦИК.

„Има изискване към изпълнителя да предложи два варианта. Изискването на ЦИК е избирателят да не трябва в самото начало да определи в кои и в колко от видовете избори ще гласува, а да може да се връща и да променя своя избор“, обясни говорителят на комисията Росица Матева. По думите й ще стане ясно как ще се случи това, след като бъдат проведени преговори с изпълнителя и бъде сключен договор.

Регистрираните за местния вот в ЦИК са 58 партии и 9 коалиции, обобщи тя.

На 27 септември пък ще бъде изтеглен жребият с номерата в бюлетината на всички партии и коалиции. След това всяка общинските избирателни комисии ще определят номерата на местните коалиции и независимите кандидати. Това каза на седмичния брифинг на ЦИК Росица Матева.

„До 23 септември могат да се извършват промени в състава или имената им. Тече регистрация на кандидатите, която ще продължи до 26 септември“, обясни говорителят на ЦИК Росица Матева.

„Ще избираме 5053 общински съветници, вече избирателите могат да проверят дали имената им фигурират в списъците за подкрепа на партиите, регистрирани в изборите“, уточни още Матева.

Съсредоточени в местния вот, парламентарните партии пък решиха да излязат във ваканция през седмиците на предизборната кампания, заради което заседават извънредно още от началото на седмицата.

Прегледана: 61400

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече