Алексей Пампоров: С хартиен вот може да добавиш бюлетини, а машината гарантира това да не се случва

0

“Mашината беше превърната в принтер, тя не броеше гласовете, а сега дори за това нямаме право. Винаги има възможност някой да инсталира друг софтуер на машината и да брои или да принтира друг оговор. Ако не е погледнал човекът разписката си, наистина може да е друго, но при един принтер друга опасност няма”.

С тези думи Благослав Михайлов, влогър и създател на платформата „Стража“, коментира в “Кой говори” по Дарик кои са темата с доклада на ДАНС от петък, заради който не можехме да гласуваме с машини на местния вот. 

Михайлов добави, че при хартиената бюлетина правилата са ясни – да не излизате с химикалка от квадратчето, но това правило секционните комисии може да го тълкуват както си искат и няма кой да ги спре. Това е при хартията и предизвиква тревожност”, отбеляза той.

Социологът Алексей Пампоров обясни, че е твърд почитател на машинното гласуване. “Има много начини да добавиш с чували допълнително бюлетини, да подправиш протоколите – много неща може като е с хартия. Машинният вот гарантираше, че никой не може да добави бюлетини”. 

Пампоров добави, че има населени места в Северозападна, в Североизточна България, където хората ги няма: “Те са в Германия, Италия, Испания и едва ли нещо може да ги мотивира да се върнат тук, за да гласуват. Реално избирателната активност е към 60 процента. Тя не е ниска, просто от години списъците не са актуализирани. 20 процента от жилищата в София са празни, никой не живее там”. 

Благослав Михайлов обясни, че броят избиратели е с около 600 000 по-малък отколкото през април. Няма ги тези, които са с адресна регистрация в чужбина, уточни той. 

Алексей Пампоров се възмути, че когато имаш един месец кампания, не можеш да чакаш 10 часа в петък, за да сертифициташ машините. Той сравни ситуацията със следния виц: “Цял ден един човек остригвал 3 овце, а като станало късно, казал “Запалете лампата и за 5-6 минути останалите 27 да острижем”. 

Източник: Дарик

Прегледана: 107075

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече