Журналистът Петър Волгин отива на съд заради коментара си за Народния съд

0

Журналистът Петър Волгин ще бъде изправен пред съда, след като оправда Народния съд с банкера от арменски произход Левон Хампарцумян, когото нарече „нахален и неумен богаташ“.

За това информира в четвъртък издателят и народен представител от коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България“ Манол Пейков, цитиран от Офнюз.

Петър Волгин води предаването „Политически НЕкоректно“ по БНР.

Искът е колективен, а за покриването на разходите по делото той проведе успешна кампания. Отделно от него съдът е насрочил дата и за дело на вдовицата на погубен от Народния съд мъж, която е била засегната от думите на Волгин.

Ето какво написа в четвъртък Пейков:

„Сигурно си спомняте как на 16 юни т.г. една 102-годишна жена заведе дело срещу Петър Волгин?

Тя беше възмутена от пост във фейсбук профила му от 1-ви февруари, в който той беше заявил:

„Достатъчно е да погледаш само десетина минути някой нахален и неумен богаташ като Хампарцумян, за да разбереш защо е трябвало да има Народен съд“.

В исковата си молба жената разказваше как мъжът ѝ, тъкмо завърнал се от фронта в Македония, бил привикан в кметството и никога повече не бил видян. Тя останала сама с малкия им син, на когото не било позволено да учи висше образование, семейството било считано за „враг на народа“, пенсията на тъста на изчезналия била спряна, а тя и семейството ѝ били следени от Държавна сигурност.

Ако си го спомняте, сигурно също така не сте забравили, че тогава обявих кампания за покриване на разходите по делото – както и за предявяване на колективен иск в значително по-сериозен размер, съответен на моралната щета.

За един-единствен уикенд не само успяхме да съберем над 15,000 лева, но и междувременно получих писма от над 100 души, които накратко разказваха семейните си истории и изявяваха желание да се включат в колективния иск.

* * *

Под апела ми за събиране на средства тогава се появиха многобройни коментари, в които не един и двама души ми обясняваха как подобно дело е несъответно на българския закон и никога няма да бъде допуснато в съда.

Е, имам новина за тях – както и за всички вас.

Днес, 5 октомври, Софийски градски съд най-сетне прие нашия колективен иск (включващ над 50 тъжители!) за редовен и допустим – и разпореди решението да бъде изпратено на ответника г-н Петър Волгин.

Успоредно с това, преди два дни (на 3-ти октомври) същият този съд насрочи и дата за делото на г-жа Горанова (което беше първоначалния повод за събиране на средствата) – и датата е 25 октомври 2023 година.

Благодаря ви за вярата и подкрепата! ❤

Ще се видим в съда. ❤ ❤“

Прегледана: 73270

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече