Израелският президент обвини Би Би Си в „ужасяващо“ отразяване на конфликта

0

Израелският президент Ицхак Херцог обвини британската медийна корпорация Би Би Си в „ужасяващо“ отразяване на конфликта между Израел и „Хамас“ след решението на медията да не нарича „Хамас“ терористична организация, предадоха Пи Ей Мидиа и ДПА.

В интервю за британския в.“Дейли мейл“ Херцог каза, че цели израелски семейства са били „заличени от лицето на земята“ и попита, какво още трябва да се случи, за да приеме Би Би Си, че „си имаме работа с най-зловещата терористична организация в света“.

„Смятам, че отразяването на Би Би Си е ужасяващо“, допълни пред вестника израелският президент.

„Фактът, че Би Би Си не признава „Хамас“ за терористична организация изисква цялостен правен и обществен отговор. Това е невъобразимо“, каза Херцог и добави: „Виждал съм брошурата, която всеки от тези терористи получава. Всеки от тях е инструктиран да отиде в село, кибуц или град, в които живеят невинни хора, и незабавно да изтезава всеки пленник, повтарям – незабавно“.

„Какви още изтезания са нужни, преди да решат, че това е терористична организация?“, попита риторично израелският президент, цитиран от БТА.

Би Би Си каза, че според редакционните указания медията не използва думата „терористична“, но посочва и заявява ясно, че групировката „Хамас“ е обявена за терористична организация от британското правителство.

В изявление на съвета на BBC след редовната му месечна среща, проведена по-рано тази седмица, се казва: „Никой, който е гледал или слушал потресаващите репортажи през последните 10 дни, не може да остане със съмнение за ужаса, причинен от атаката на „Хамас“ срещу беззащитни цивилни в Израел.“

„Тъй като тази война продължава, с толкова много жертви сред невинните цивилни граждани както в Израел, така и в Газа, Би Би Си несъмнено ще продължи да бъде обект на повишено обществено внимание за начина, по който я отразяваме – това е очаквано и приветствано. Би Би Си се вслушва в различните мнения“, се посочва в изявлението.

„Смятаме, че нашите редакционни указания ни служат добре и продължават да ни служат добре при трудни обстоятелства; ние периодично ги преразглеждаме като нещо естествено и когато го направим при следващия планиран преглед идната пролет, ще се консултираме и ще обсъдим тези въпроси, както винаги го правим, се казва в изявлението“

В понеделник Би Би Си заяви, че е получила оплаквания относно отразяването на конфликта и че и от двете страни има обвинения в предубеденост.

Прегледана: 86670

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече