Откриха съществени пропуски и нарушения при реакцията на полицията след убийството в Цалапица

0

Допуснати са съществени пропуски и нарушения на нормативните изисквания при реакцията на полицията след убийството в Цалапица на 24-годишния Димитър Малинов. Това показа проверката, разпоредена от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов на 2 август, чиито резултати бяха представени днес.

Пропуските и нарушенията са довели до това установеният като извършител Рангел Бизюрев да напусне страната, съобщиха от МВР. Същевременно проверката, извършена от служители на Дирекция „Инспекторат“ и Главна дирекция „Национална полиция“, не е открила данни за прикриване на случая или прояви на протекция спрямо братята Валентин и Борислав Динкови, съпричастни към престъплението.

Констатирана е и липса на организация за осъществяване на издирвателната дейност в Районното управление в Стамболийски, както и недобро взаимодействие на районното управление с ОДМВР – Пловдив в тази дейност.

Във връзка с проверката са образувани няколко дисциплинарни производства. Едното е срещу бившия директор на ОДМВР – Пловдив старши комисар Васил Костадинов, като то е приключило с издаването на заповед за налагане на дисциплинарно наказание „уволнение“ за тежко нарушение на служебната дисциплина.

Другото е срещу гл. инспектор Ангел Керпиев – началник на Районното управление в Стамболийски, приключило с издаването на заповед за дисциплинарно наказание „уволнение“ за „деяния, несъвместими с етичните правила за поведение на държавните служители в МВР, с които се уронва престижа на службата“. Вчера нов директор оглави районното полицейско управление в Стамболийски – главен инспектор Венелин Костов, който досега ръководеше Трето РПУ в Пловдив.

Срещу инспектор Дамян Капов, група „Криминална полиция“ към РУ – Стамболийски при ОДМВР – Пловдив, се предвижда налагане на дисциплинарно наказание „уволнение“ за „деяния, несъвместими с етичните правила за поведение на държавните служители в МВР, уронващи престижа на службата“. Служителят временно е отстранен от длъжност. Срокът на производството е до 25 декември.

24-годишният Димитър Малинов издъхна след тежък побой, нанесен му на 20 юли около 22:30 часа. Тялото му беше намерено заровено на около километър от мястото, на което последно е видян. Арестуваните за укривателство на убиеца братя близнаци са с мярка за неотклонение „задържане под стража“. Предполагаемият извършител се издирва с Европейска заповед са арест, като той е напуснал България рано сутринта на 24 юли с полет от софийското летище. 30-годишният обвиняем Рангел Бизюрев е бил задържан в Нидерландия през септември, но след по-малко от 72 часа е освободен, тъй като станало ясно, че няма как да бъде поискано постоянното му задържане и екстрадиция.

Според българското законодателство европейската заповед за арест, издадена от прокуратурата, не подлежи на обжалване в съда, както реши наскоро Съдът на Европейския съюз. Проблемът е известен на народните представители и дори обсъждан в предишни парламенти, но времето не стигна да поправят пропуска. За да има синхрон с правото на ЕС, трябва да се изменят НПК и Законът за европейската заповед за арест.

Прегледана: 93025

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече