През 2022 г. Анка уби момиченцето си, а днес още е на свобода

0

През 2022 г. Анка Михайлова убива 1-годишното момиченце, което е осиновила. Днес 42-годишната жена все още е на свобода – става ясно от съобщение на Окръжната прокуратура в Пловдив. Тя повдигна обвинение срещу жената в умишлено убийство на лице в безпомощно състояние в условията на домашно насилие. Само че тя не е задържана. Все още си е у дома, пише OFFNews.

Михайлова осиновила момиченцето през 2021 г. след получено одобрение от компетентните служби. Тя започнала да отглежда и се грижи за бебето в апартамента сив Пловдив.

Жената започнала да проявява агресия към него, защото не искала да променя установения си начин на живот, а детето ѝ създавало дискомфорт.

Към 23 септември 2022 г. Михайлова се ядосала на момиченцето – което към онзи момент било на 1 г. и 9 месеца, защото то се движело от стая в стая. Тя многократно го нахапала по тялото и го одрала с нокти, ударила го с ръка и по лицето.

По-късно вечерта жената отново проявила агресия към момиченцето, като я ударила с ръка в задната част на главата. Детето получило черепно-мозъчна травма, изгубило съзнание и изпаднало в кома. Откарано било в болница, а на 16 октомври 2022 г. почина.

Първоначално момиченцето е прието в интензивното отделение в безсъзнание, като майката обяснила, че е паднало от леглото. При прегледа обаче са установени множество тежки травми, които не са от падане.

Пред лекарите разказала, че го хапала, след като паднало и изгубило съзнание. 

Директорът на „Социално подпомагане“ – Пловдив Надя Танева обясни пред БНТ тогава, че е разговаряно със съседи, с хората, които са ѝ били препоръчители за осиновяването, като абсолютно никой не споделя, че е имало някакви нередности.

„Всички казват, че детето се е отглеждало много добре. Не сме получавали сигнали, нито в полицията са получавани сигнали за недобра грижа към детето и това шокира не само нас, а и всички съседи, които познават въпросната госпожа“, каза Танева.

Впоследствие говорителят и зам.-районен прокурор на Пловдив Атанас Илиев обясни, че има доказателства за „един антисоциален човек, който не е допускал никой в жилището си. Той допълни, че детето е малтретирано и преди и то поне три пъти. 

В началото на януари 2023 г. Окръжният съд в Пловдив освободи под парична гаранция от 3000 лв. Михайлова. Причината бе, че е изтекъл максималният срок за задържане от два месеца и магистратите са преценили, че обвиняемата няма опасност да се укрие.

Първоначално обвинението бе за убийство по непредпазливост. 

Пред OFFNews от Окръжния съд обясниха, че Михайлова не е задържана, но има забрана за напускане на страната. 

Прегледана: 104835

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече