Редакционен съвет ще следи за качеството и независимостта на информацията в Euronews България

0

За да гарантира качеството и независимостта на информацията, договорът между „ТВ Европа“ и Euronews SA въвежда различни механизми, сред които е редакционен съвет. Това се съобщава в позиция относно отношенията между двете компании, разпространена от „Euronews България“.

„ТВ Европа и Euronews SA са две отделни независими компании, като ТВ Европа не е филиал на Euronews SA. Те са свързани с договор за лицензиране на марка от 29 април 2021 г. за експлоатация на марката „Euronews България“. Що се отнася до редакционния периметър, договорът налага строги, взискателни и фундаментални условия и на двете страни за спазване на редакционната харта на Euronews“, гласи част от съобщението.

Предвижда се редакционният съвет да е контролиран на две трети от Euronews SA. Той ще бъде председателстван от компанията, а в него ще участва и член, посочен от ръководството на „ТВ Европа“. Посочва се, че съветът ще заседава скоро и ще разгледа въпросите, повдигнати напоследък в редакцията в София, както и тези, изнесени през последните дни в някои български медии, свързани с напускането на журналисти от телевизията.

В позицията се съобщава, че под ръководството на Euronews SA, главният редактор на „Euronews България“ отговаря за ежедневното отразяване на актуалните новини и за редакционния избор на телевизионния канал, в съответствие с редакционната линия. Това редакционно пилотиране, което включва политическите новини, по никакъв начин не се поставя под въпрос от страните, се посочва в изявлението.

„С оглед на ускоряване на икономическия си растеж, „ТВ Европа“ възнамерява да разшири своя мениджърски екип и добавя нова програмна дирекция, отговаряща за програмната схема и за различните излъчвани формати и тяхната продължителност, извън новините. Euronews SA приветства това желание за развитие, което не би могло да накърни редакционните прерогативи на главния редактор“, гласи част от позицията.

Euronews България е част от нашия постоянен ангажимент за качествена европейска журналистика, безпристрастна и свободна от политическа намеса, казва Гийом Дюбоа, главен изпълнителен директор на Euronews. Решени сме да видим „Euronews България“ да просперира и да продължи да предлага независима и балансирана информация, допълва той.

Според изпълнителният директор на „ТВ Европа“ Иван Иванов компанията е решена да продължи развитието си и да укрепи организацията си, за да обслужва по-добре българската аудитория. „Възхитени сме от партньорството си с Euronews и потвърждаваме нашия ангажимент да запазим редакционните ценности на Euronews и да подобряваме качеството на предлагания телевизионен продукт“, казва той.

Прегледана: 107550

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече