Рекордна избирателна активност в Полша, трите опозиционни партии може би ще управляват

0

„Право и справедливост“ получава най-много гласове на изборите в Полша. Но трите опозиционни сили биха могли да формират управляващо мнозинство.

Партията „Право и справедливост“ на министър-председателя Матеуш Моравецки получава най-много гласове на парламентарните избори в Полша – 36,8%. Това означава 200 депутати в 460-местния парламент – сочат прогнозните резултати.

Но трите опозиционни сили заедно биха могли да вземат повече места от „Право и справедливост“. Либерално-консервативната „Гражданска коалиция“ на бившия премиер Доналд Туск получава 31,6%, което отговаря на 163 места. Консервативно-либералният съюз „Третият път“ разполага с 13% от гласовете, „Нова левица“ – с 8,6 на сто, според прогнозните резултати. Официалните данни предстои да бъдат обявени днес, избирателната активност е достигнала рекордните 72,9%.

Достатъчно гласове за опозицията?

Трите опозиционни сили водеха предизборните си кампании поотделно, но със сходни обещания – да свалят от власт „Право и справедливост“ и да възстановят добрите отношения с Европейския съюз. Туск каза, че опозицията разполага с достатъчно гласове, за да измести „Право и справедливост“ от управлението. „Никога не съм се радвал толкова много на второто място. Полша спечели, спечели демокрацията – това е краят на правителството на „Право и справедливост.“

„В неделя беше сложен край на препирните и подаянията в Полша – сложено бе началото на сътрудничеството и на инвестициите в нашето бъдеще“, заяви Шимон Холовня от „Третият път“.

Лидерът на „Право и справедливост“ („ПиС“) Ярослав Качински подчерта пред своите привърженици в партийната централа, че резултатът на неговата партия – почти 37 процента – е голям успех. Въпреки това „ПиС“ може и да не се окаже в състояние да запази властта. „Въпросът, който си поставяме, е дали този успех ще може да се материализира в още един мандат на нашето правителство. Това е нещо, което не знаем“, обясни той. „Но ние трябва да имаме надежда и да знаем, че независимо дали сме на власт или в опозиция, можем да реализираме нашия проект по различни начини.“

Потенциален коалиционен партньор на „ПиС“ е само ултрадясната „Конфедерация“, взела 6,2 процента от гласовете. Това би означавало 12 места, т.е. общо двете политически сили ще имат по-малко от нужните 231. Освен това по време на предизборната кампания партията нееднократно подчерта, че не иска съюз с „ПиС“. При всички случаи правителството в Полша ще бъде съставено трудно, прогнозира АРД.

Източник: Дойче Веле

Прегледана: 84240

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече