Арести на членове на избирателната комисия в Малорад, след видеото, в което дописват преференции

0

Двама са членовете на избирателната комисия в село Малорад, които са арестувани, стана ясно на брифинг на прокуратурата във Враца. 

Вчера в интернет бяха разпространени кадри от видеонаблюдението в изборната секция в Малорад. На тях се вижда как жена дописва нещо по бюлетините, чува се и глас зад кадър да казва: „Тук сме си наши хора, да помогнем на Мартин и на баче Цено…”. Членовете на комисията не са знаели, че камерата на масата излъчва. По-късно вечерта се разбра, че се е стигнало до арести.

„Имам си достатъчно преференции, не се нуждая от дописвания. 127 са преференциите”, отговори Цено Цоловски пред NOVA.

В Общинската избирателна комисия в Борован получават информацията първи. Според Силия Иванова, говорител на комисията, сигналът е подаден малко пред 23:00 часа в деня на вота.

„Получихме сигнал, че се преправят преференции, преди да дойдат да ги предадат. Други хора са гледали видеото и са видели, че хващат химикалката и започнали да коментират за кого да пишат”, обясни Иванова.

„Те когато дойдат при нас с изряден протокол, не можем да направим нищо друго освен да ги приемем. Веднага сигнализирахме прокуратурата. Свързахме се веднага с жената, която подаде сигнала, за да ни предостави клипчето”, обясни още Иванова.

Тя обясни, че секциите нямат право да гасят камерите, докато не приключи финалното полагане на подписите в протокола.

Образувано е досъдебно производство. Разпитани са множество свидетели – членове на СИК, застъпници, кандидати за общински съветници, обясни Емилиян Костов, заместник-районен прокурор на Районната прокуратура – Враца.  Назначена е видеотехническа експертиза.

Двамата арестувани – жената, която се вижда на кадрите, и мъжът, чийто глас се чува, са в ареста за 24 часа. Предстои делото да бъде докладвано на наблюдаващия прокурор, както и да се удължи мярката им на 72 часа. Ще бъде внесено в съда искане за постоянна мярка за неотклонение.

Предстои двамата да бъдат привлечени като обвиняеми, заяви зам.-районният прокурор.  Ще се преценява дали има участие и на други лица.

Прегледана: 106410

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече