Омбудсманът се обяви срещу неефективните електронни извинителни бележки

0

Омбудсманът Диана Ковачева сезира министрите на образованието и науката Галин Цоков, на здравеопазването Христо Хинков, на електронното управление Александър Йоловски, както и председателите на ресорните парламентарни комисии по образование и здравеопазване – Красимир Вълчев и Костадин Ангелов заради многобройните жалби, сигнали и постъпила петиция в институцията от родители, учители, граждански организации, лични лекари и специалисти, които са недоволни от новите електрони извинителни бележки за ученици.

„Всички са обезпокоени от неефективна система и недобре обмисления подход за извиняване на отсъствията на учениците, съпътстван от административни и финансови тежести за родителите. Причината е, че вместо да им спести време, усилия и разхождане от едно място до друго за лист хартия, процесът по издаване на дигиталната извинителна бележка на практика допълнително бюрократизира и изнервя всички участници по веригата“.

Според Ковачева родителите с основание твърдят, че това нормативно изискване не е съобразено с действащата здравна система и дори детето им да оздравее по-рано, то трябва да се съобразява с посочения в е-бележката срок. Зад призива им за качествена електронна услуга застават Националната мрежа за децата, Българската педиатрична асоциация и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, допълва омбудсманът.

В писмото си Ковачева описва и най-често срещаните проблеми, с които се сблъскват участниците по веригата. Един от тях е, че издаването на бележки не попада в основния пакет дейности, които се покриват от бюджета на здравната каса, така таксите, самоопределени от личните лекари, варират от 2 до 10 лв.

Друга трудност при издаването на бележките е амбулаторният лист, за който се изисква изрично присъствие на детето, много често леките сезонни вируси не налагат специална медицинска помощ, а детето да си остане за 2-3 дни вкъщи.

Проблем, особено при по-тежки метеорологични условия, е когато детето и личният лекар се намират в различни населени места, както и че тези бележки не се издават от специалисти, от болнични заведения и от спешните центрове заради липсата на електронна връзка със системите на училищата.

Сред проблемните също е недобрата интернет свързаност на връзките в системите или когато бележките не са отчетени от системата на училището и родителят отново се налага да посети личния лекар.

Проблем е също, че бележка се изисква дори при профилактични прегледи при определени специалисти, например – ортопеди, допълва омбудсманът.

Родители недоволстват и от факта, че отивайки при специалист им се издава хартиен амбулаторен лист, с който те отново трябва да се върнат при личния лекар за извинителната е-бележка. Отделно на това пред кабинетите на личните лекари чакащите са много, което допълнително изнервя всички пациенти.

За да се разрешат част от проблемите омбудсманът настоява краткосрочните отсъствия на детето, които здравословно не налагат по-дълъг период на отсъствие, да се извиняват по уважителни причини с бележка-потвърждение от родител, а електронните бележки по медицински причини да се изискват само след обстоен медицински преглед за по-продължителен период на отсъствие.

Освен това омбудсманът обръща внимание и на необходимостта от годишен лимит за отсъствията на учениците, а срокът на отсъствията в дни да се определя след изслушване мнението на всички страни.

„Този подход би изградил и доверителна връзка на училището с родителя и ще подобри комуникацията им, защото електронните дневници и съобщенията до родителите ограничиха до известна степен живата връзка между учител и родител“.

Тя настоява още и за отпадне на формалното изискване за „носене“ на контактни бележки, което допълнително нагнетява напрежение по веригата.

Издаването на медицинска бележка на дете/ученик при отсъствие от детско заведение/училище, поради заболяване, да бъде включено в пакета дейности по медицинска експертиза, гарантирани от бюджета на НЗОК, е друга препоръка на обществения защитник.

Проф. Ковачева алармира отговорните органи в спешен порядък да изготвят промени в наредбата за приобщаващо образование от 27 октомври 2017 г., в Наредба №3 от 5 февруари 2007 г. за здравните изисквания към детските градини и Наредба №26 от 18 ноември 2008 г. за устройството и дейността на детските ясли и кухни и здравните изисквания към тях, които да позволят извиняването на краткосрочни отсъствия по медицински причини от родител, като се синхронизират нормативните изисквания за допустим брой отсъствия.

Освен това Ковачева обръща внимание още, че системните отсъствия могат да се дължат и на немедицински причини – уязвимост, бедност, отдалеченост от училището, липса на транспортни връзки, което изисква други комплексни мерки.

Прегледана: 106425

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече