Официално: Васил Терзиев е новият кмет на София

0

Васил Терзиев положи клетва като кмет на София днес.

На днешното заседание на Столичния общински съвет, свикано от областния управител Вяра Тодева, клетва полагат новоизбраните общински съветници, кметовете на райони и на кметства.

Очаква се днес да бъде избран и нов председател на градския парламент, а за поста да бъде номиниран Борис Бонев („Спаси София“).

Заседанието ще се води от Грети Стефанова от ПП-ДБ/“Спаси София“.

В новия общински съвет на София влизат седем политически формации. Най-много съветници имат „Продължаваме Промяната“ – „Демократична България (Спаси София)“ – 23-ма. ГЕРБ-СДС имат 14. „БСП за България“ – девет, „Възраждане“ – осем, КОД и ИТН – по трима, а ВМРО – БНД – един. 

Довчера бяхме политически опоненти, днес вече сме от една страна – тази на София, заяви кметът на София Васил Терзиев в първото си изказване пред новоизбрания Столичен общински съвет.

Нужно е да защитаваме интересите на всички в града, независимо от нашите политически виждания. Това значи да бъдем от страната на мъдростта и търсенето на дългосрочни решения, които ни обединяват, посочи Терзиев. Това, което е по-дълго от един мандат, тази мечта, която ни обединява- София да бъде модерен, сигурен, уреден европейски град, в който всички искаме да градим бъдеще, добави кметът на София, цитиран от БТА.

Той каза, че това, с което се е ангажирал в кампанията, е наистина да положи всички усилия да бъда кмет на всички софиянци. По думите му оттук нататък трябва заедно с общинските съветници да търсят какво ги обединява. Това са ценностите, принципите и начинът, по който да заработи общината още по-ефективно, да бъде по-прозрачна и по-бърза в решаването на проблемите, така че да успеем да променим нагласата на хората, заяви Терзиев.

Голям проблем според него е загубената вярата в общината. Тук сме четири години заедно и трябва да работим заедно да възстановим това доверие и да вземем най-правилните решения, каза Терзиев. Той изрази вярата си, че всички в Столичния общински съвет са мъдри и ще намерят този път.

От ПП-ДБ са отправили покана към всички политически сили за обсъждане на основните задачи, с който трябва да се заеме градския парламент на София, но по-голямата част от тях са отказали разговори във вчерашния ден, каза в сутрешния блок на БНТ Бойко Димитров, избран за общински съветник от ПП-ДБ.

„Знаете, че при нас базираме политиките си на ценности. Казахме за какво ще се борим. Няма да участваме в сформиране на мнозинство, което има за цел да задоволи нечий интереси“, каза Иван Таков, избран за общински съветник от „БСП за България“.

Прегледана: 103625

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече