Премиерът: Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето

0

„Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето, буквално“, заяви премиерът Николай Денков в началото на днешното правителствено заседание. Неприемането на план-сметката на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на комисия вчера е удар и по лекарите, и по пациентите, смята той.

Бюджетът за здравеопазване е рекорден – над 1,1 млрд. лева в повече, който вече стана над 8 млрд. лева годишно. Над 3 млрд. са предвидени за болниците, включително 60 млн. лева допълнително, за да се подготвят лечебните заведения за извънредни ситуации, аварии и катастрофи, посочи още премиерът.

Министър-председателят подчерта, че приоритети са засилване на профилактиката, както и ранното диагностициране на хронични, злокачествени и социално значими заболявания. „Разработват се нови програми за профилактика и ранно откриване на заболяванията. За всичко това има финансиране в бюджета“, увери той.

Като друг основен приоритет, който да гарантира изсветляване на системата, Николай Денков определи електронизацията в здравната сфера. „За това електронизацията, включително и електронните рецепти, са ключова част от здравната ни реформа. За разлика от аналоговите процеси с неясни резултати, дигиталните системи дават възможност за анализ и определяне на ефективни здравни политики. Това означава подобряване на живота на хората, подобряване на здравето на хората и увеличаване продължителността на живота на хората в страната“, допълни министър-председателят.

Премиерът припомни още и за поетия ангажимент от страна на държавата за увеличение на заплатите на медицинските работници, да подобри условията за работа на младите специалисти, както и да търси решение на проблема с нарастващата средна възраст на лекарите, съобщи БТА.

„Трети приоритет е изсветляването на процесите в управлението на болниците. Министърът на здравеопазването следва да мобилизира контролните си звена – звеното за вътрешен одит, инспекторатът и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, за да осъществят съответния контрол. Резултатите, навсякъде, където е възможно, да бъдат обявявани публично, за да станат ясни на обществото. Целта ни е дълбока реформа на здравеопазването, която ще сложи край на познатите проблеми. Това не става само с пари, а с промени в управлението, с контрола и с повишаването на прозрачността в здравната система. Надявам се, че заедно, в координация с Народното събрание, ще успеем да осъществим тази реформа. Без нея нищо друго няма да има значение“, каза още министър-председателят.

Друг приоритет е изсветляване на процесите в управлението на болниците като министърът на здравеопазването следва да мобилизира контролните си звена да осъществят контрол, а резултатите – навсякъде, където е възможно, да бъдат обявявани публично.

„Целта ни е дълбока реформа на здравеопазването, която ще сложи край на познатите проблеми. Това не става само с пари, но и с промени в управлението, контрола и увеличаването на прозрачността в здравната ни система. Надявам се, че заедно с народното събрание ще успеем да осъществим тази реформа. Без нея нищо друго няма значение“, заяви премиерът.

Дневният ред на заседанието предвижда кабинетът да обсъди и одобри позицията на страната ни за участие в Съвета на Европейския съюз по правосъдие и вътрешни работи, което ще се проведе на 5 декември в Брюксел.

Кабинетът ще разгледа още проект на Наредба за критериите, условията и реда за определяне на статут на домакинствата в положение на енергийна бедност и на статут на уязвими клиенти за снабдяване с електрическа енергия.

Проект на решение за одобряване на хуманитарна помощ под формата на доброволни вноски към международни организации на стойност 1 061 454 лева също е част от дневния ред на заседанието.

Прегледана: 98185

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече