Тодор Тагарев: Вреден съм за руските интереси в България

0

„Вреден съм за руските интереси в България и руските интереси в това българската отбрана да стои недофинансирана, със старо въоръжение, зависима във всяка възможна степен от Руската федерация – това няма да се случи“, заяви военният министър Тодор Тагарев пред БНР.

От 35 години за първи път сухопътните войски ще получават основна бойна техника, каза министърът. Преди броени дни се разбра, че до края на годината правителството на Николай Денков трябва да подпише договор със САЩ за закупуването на бронирани машини „Страйкър“ за над 2.5 млрд. лева.

Това е първата значителна инвестиция за Сухопътните войски след 1989 година и е ключова за изпълнението на ангажиментите ни в НАТО.

„Възможността за това се осигурява и чрез повишаването на бюджета с ангажиментите, които сме поели. През 2001 г. бюджетът за отбрана беше по-малко от 250 млн. долара. Следващата година той ще е близо 2.5 млрд. долара. Следващата година ще излезем отново след 15 години на 2% от БВП, което дава солидна основа за превъоръжаване и модернизация на армията, така че тя да стане оперативно съвместима и да може да действа заедно със съюзниците“, каза Тагарев в интервю за БНР.

По думите му три са големите проекти, които са във фокуса за последните 10 години – бойни самолети, кораби и бронирани машини. Сега тръгва третият от тях, което е много важно за развитието на сухопътните войски, посочи Тодор Тагарев. Той обяви, че по-следващата сряда ще внесе в МС програма за инвестиции до 2032 г.

„Там се вижда, че няма дори за втора бригада за изцяло нови машини при 2% от БВП. Няма да имаме възможност да го направим. За 900 машини въобще не говорим. Но изключително важно беше да имаме поне една модернизирана бригада, защото ние имаме ангажименти, които са към нашата собствена сигурност. Още една бригада правим, но не цялостно, не по този начин – частично ще модернизираме до 2032 г. 30 години почти нищо не се случваше от гледна точка на превъоръжаването. Малко трудно ще бъде компенсирано това изоставане. Правим най-доброто, за да осигурим приоритетно необходимите способности на армията“, каза министърът.

За критиките относно самите машини, министърът бе категоричен, че нищо не се прави без експертната оценка на сухопътните войски и специалистите от щаба по отбрана. Според експертната група тази машина ни дава най-добър баланс между мобилност и маневриране, защитеност на машината и огнева мощ.

„Това е машината, която ни дава най-добрия баланс, на цена, която можем да си позволим. Много важен е въпросът да не очерняме предварително това, което ще получи българската армия. Това масово очерняне не помага на армията. Пуканки ли били, ковчези ли били – това не е сериозно“.

Военният министър отбеляза, че няма абсолютна защита: „Няма машина, която да издържи на пряко попадение от управляема ракета. Няма такава“.

А за вота на недоверие в сферата на отбрана Тагарев изказа мнение, че тези, които поставят въпросите, не се интересуват от отговорите и фактологията. Според него целта им е да разширят избирателната си основа.

„Там няма сериозно обсъждане. Там има политически или други внушения“.

По думите му проблемът с недокомплектът е комплексен и не може да се реши с 1-2 мерки. Той отбеляза вредните ефекти от дезинформационната кампания срещу българската армия – че ще бъдат изпращани да воюват в Украйна. Това е обяснението за спада на курсантите, смята министърът на отбраната. Той добави обаче, че проблемът е траен и много сериозен.

„Ако не вземем някакви мерки за подготовка на населението, то след 10 години ние няма да имаме такъв състав изобщо“, предупреди Тодор Тагарев. По думите му обаче хипотезата за връщане на наборната служба не стои на дневен ред. Трябва обаче да се намери някаква форма, така че повече български граждани да преминат базова военна подготовка, каза обаче той.

Относно протестите срещу БФС и погрома в София, след който ПП-ДБ поискаха оставката на вътрешния министър Калин Стоянов, Тагарев изказа мнение, че МВР не се е справило по най-добрия начин.

„Въпреки че огромната част от полицаите действаха професионално в тази сложна ситуация, имаше отделни полицаи, които надвишиха правата си. Трябва да бъде разследван този случай, трябва да бъдат идентифицирани виновните и да понесат съответните последствия“, каза още той пред БНР.

Според него в правителството няма квоти за различните партии. Той декларира, че не е член на нито една от партиите в управлението, както и че не е участвал в партийни дейности на тези партии.

„Бях поканен в лично качество от акад. Денков. Не съм запознат с механизмите как е бил формиран кабинетът“, заключи министърът.

Прегледана: 105740

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече