БНР: В интервюто с Митрофанова имаше директни заплахи към България

0

„В интервюто с г-жа Митрофанова имаше директни заплахи към България“. Това обяви в предаването „Нещо повече“ председателката на Програмния съвет на БНР Даниела Късовска.

Имаше заплахи в това интервю към България за решенията и позициите, които тя взема, в две посоки – по отношение на паметника на съветската армия и по отношение на бъдещето на „Лукойл“. Директни заплахи, че България ще понесе последиците от тези свои решения“, каза още Късовска по повод спряното интервю на Петър Волгин с руската посланичка.

По думите ѝ въпросът за решението да бъде поканен този събеседник трябва да бъде зададен на ръководството на „Хоризонт“, защото програмите на БНР имат автономност да вземат такива решения: „От гледна точка на стандартите проблемът не е толкова, че е г-жа Митрофанова. Ако интервюто беше направено в друг формат – с журналисти, не които г-жа Митрофанова си е пожелала, нямаше да има никакъв проблем то да прозвучи по Българското национално радио“.

Програмният съвет на Българското национално радио взе решение в събота да препоръча на ръководството на програма „Хоризонт“ да не излъчва интервюто с руския посланик в България Н.Пр. Елеонора Митрофанова в предаването „Политически НЕкоректно“ заради неспазване на журналистическите стандарти.

Председателката на Програмния съвет на БНР допълни, че не приема укорите, че са реагирали късно с решението си и че реакцията им е дошла, след като председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски е направил публично изявление: „Ние реагирахме веднага след като интервюто беше готово за излъчване. Това беше в 19 часа в петък“, каза тя и обясни, че процесът на запис, превод и подготовка на подобно интервю не е кратък.

По думите на Даниела Късовска Програмният съвет, според правомощията си, може да прецени дали един готов продукт отговаря като качество на журналистическите стандарти и принципи.

„Категорично беше становището – общо и многократно изразено от колегите в Програмния съвет, че в интервюто (с Елеонора Митрофанова) имаше не просто пропаганда, а много пропаганда. Беше зададен въпросът доколко морално е БНР да излъчва такова интервю. Членовете на Програмния съвет държат да бъде казано, че никой от тях не е действал под натиск, а за да бъдат защитени редакционните стандарти и името на БНР“.

Програмният съвет може да даде ясно становище, но той не може да взема крайни решения, подчерта тя.

Не за първи път Програмният съвет се занимава с казус, свързан с Петър Волгин и с предаванията, които той води, подчерта още Късовска и припомни за конкретно решение за нарушени стандарти, „когато в рамките на негово предаване беше съобщена дезинформация за кораба „Царевна“.

Даниела Късовска заяви, че в БНР трябва стриктно да се спазват стандартите и да се следи за това.

Прегледана: 84685

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече