Демонтират паметника на съветската армия

0

Стартираме днес с първите стъпки, ще бъде изградено скелето, ще бъдат демонтирани най-високите фигури, обяви пред журналисти областният управител на София-град Вяра Тодева за демонтажа на Паметника на Съветската армия в столицата.

Тя обясни, че следващите стъпки са демонтираните фигури да бъдат сортирани, описани и извозени до мястото, на което ще бъдат съхранявани. След което планираме възлагането на обществена поръчка за самата реставрация, заяви областният управител и припомни, че паметникът не е реставриран 70 години. По думите ѝ затова е възложено обследване, което е показало, че има сериозни пукнатини във фигурите. 

Вяра Тодева допълни, че след реставрацията фигурите ще бъдат изложени на подходящо място в Музея на социалистическото изкуство, като се обследва и нов терен за тях. 

Скулпторът Марин Марков посочи, че по фигурите има сериозни пукнатини, които на места са до 4-5 см. Едно време паметникът, като е монтиран, са наляли бетон в краката на фигурите. В годините прониква влага и разрушава метала, каза още той, цитиран от БТА.

Пред паметника дойде Мая Манолова, която попита чий е кранът, с който ще се демонтират фигурите, според нея нямало обществена поръчка за него.

Прегледана: 87860

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече