Доналд Туск закрива обществените медии в Полша

0

Новият министър на културата на Полша Бартломей Сенкевич обяви закриването на всички обществени медии, които бяха смятани за рупор на предишното популистко-националистическо правителство, предаде БНР.

В изявление, публикувано в платформата Екс, Сенкевич посочи, че този ход ще гарантира работата и преструктурирането на обществените телевизионни и радиостанции и националната телеграфна агенция.

Полските обществени медии са поставени в състояние на ликвидация, за да се улесни тяхното преструктуриране, мотивира се Сенкевич, цитиран от БТА. Обществените медии са възприемани като предаватели на позициите на бившето полско популистко правителство, отбелязва Франс прес.

Министърът добави като аргумент за този ход на новата власт желанието да се гарантира функционирането и преструктурирането на общественото радио и обществената телевизия и на полската новинарска агенция ПАП. Според него състоянието на ликвидация на обществените медии може да бъде отменено във всеки един момент от собственика на компаниите, а именно – държавата.

Преди седмица новото полско проевропейско правителство, начело с ексшефа на Европейския съвет Доналд Туск, обяви, че уволнява ръководителите в спорни държавни медии, до голяма степен смятани за правителствени рупори по време на доскорошното управление на десни популисти – националистическата партия „Право и справедливост“.

Действията на правителството предизвикаха остра реакция от президента Анджей Дуда, който определи реформите в медиите като „анархия“. В отговор на призив на Дуда за спазване на закона при въвеждане на медийни реформи, Туск заяви, че действията целят да „възстановят законния ред и порядъчността в обществения живот“.

Новото правителство смята, че самият Дуда е бил замесен в многобройни случаи на нарушаване на конституцията по време на осемгодишното управление на „Право и справедливост“.

Представители на бившата управляваща партия протестираха срещу решенията на новите управляващи за разправа с обществените медии, като те го определят като атака срещу свободата на медиите. Част от техните депутати окупират вече няколко дни офисите на телевизията и на агенция ПАП, като отказват да признаят новия ръководен екип.

Прегледана: 81390

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече