Петър Волгин даде интервю на забранена в ЕС руска телевизия, има сигнал до ДАНС

0

Сигнал до Министъра на вътрешните работи и председателя на ДАНС за незабавно установяване на това как на територията на България е допуснат да работи екип на забранената в ЕС телевизия „Русия 1“ подава председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

За качените в платформата YouTube материали, заснети в центъра на София, алармираха бившият посланик на страната ни в Русия Илиян Василев и медийни публикации.

Илиян Василев се възмути от това, че водещият в БНР Петър Волгин коментира пред екип на „Русия 1“ проблема с демонтажа на паметници и отношението на българите към Русия. Преди две седмици БНР не позволи да бъде излъчено интервю на Волгин с посланика на Москва у нас Елеонора Митрофанова. Няколко дни по-късно коментар на историчката проф. Дарина Григорова пред Поглед.инфо, че предстои денацификация на България, също разпали огъня. Академичният съвет на СУ „Свети Климент Охридски“ се разграничи от проф. Григорова, докато Петър Волгин я защити. След това в социалните мрежи беше разпространен и репортаж на тв канала „Русия 1“ от София, в който Волгин каза, че за разлика от управляващите обикновените българи не виждат враг в лицето на Русия, а това според него е доказателство за разлом в обществото.

На страницата си във Фейсбук вчера Илиян Василев настоя да бъде изяснено как „МВнР е издало виза и разрешение на екипа на тази руска официална медия, която е забранена за излъчване в ЕС, да влезе в България и да прави интервюта, и то по празници, след като техният МИД изгони и последния български журналист и на практика сме в режим на взаимна забрана за журналисти?“

В сигнал днес Делян Пеевски обявява, че приема „като провокация към правовия ред и зачитането на европейските ценности и санкциите срещу Русия, възможността екип на медия, забранена за излъчване на територията на ЕС, рупор на руската военна машина, да излъчва от центъра на София“,.

„Изразявам остро възмущение от този акт, като настоявам ръководството на Министерство на вътрешните работи и ДАНС незабавно да извършат спешна проверка за установяване на обстоятелствата и фактите по този случай, подчертава Делян Пеевски“, цитиран от БТА.

„Напомням, че Русия обяви България за неприятелска държава, а преди два месеца Москва изгони кореспондента на БНР“, пише председателят на ПГ на ДПС.

Очаквам ръководството на държавна агенция „Национална сигурност“ да извърши проверка във връзка със своите правомощия и да изпълни своите задължения, като с действията си защити националната сигурност на страната и евроатлантическата ѝ принадлежност, настоява Делян Пеевски.

Проявата на недостатъчна активност при подобни провокации е лош сигнал към нашите евроатлантически партньори, както и поставя под риск от влиянието на хибридните атаки обществения ред и застрашава сигурността и суверенитета на България, подчертава той.

Прегледана: 79565

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече