ПП: Преместваме паметника, за да помним миналото, но и да тръгнем напред

0

„Възстановяваме и преместваме Паметника на Съветската армия, за да се помни миналото, но и за да кажем, че е време да тръгнем напред. Искаме да сложим ясна граница между паметниците на руснаците, загинали за свободата на нашата страна, които почитаме и, от друга страна, тотемите на съветския тоталитаризъм.“

Това се казва в позиция на „Продължаваме промяната“ (ПП), публикувана на официалния им фейсбук профил по повод началото на демонтирането на паметника.

„Преди 33 години се разделихме с тоталитарната държава, с партийния комунистически апарат, с призраците на Студената война. Символите на този мрачен за България и света период обаче останаха непокътнати през всички тези години и заемат централно място в настоящето ни“, се посочва в позицията.

„Убедени сме, че на най-почетното място в София трябва да има символи на свободата и независимостта на България, а не на преклонение пред чужда армия на несъществуваща отдавна държава. Вярваме, че ще вървим напред с увереността на научените исторически уроци. Дължим го на родителите си, и на следващите поколения българи“, заявяват от ПП.

Прегледана: 86625

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече