„Тренд“: За първи път 2/3 от българите се чувстват щастливи

0

2023 г. е била по-добра за българите в сравнение с предходните три години. Близо две трети твърдят, че са се чувствали щастливи през изминалата година. 40% очакват 2024 г. да бъде по-добра година за България.

Това показват данните от национално представително проучване на Изследователския център „Тренд“ по поръчка на „24 часа“.

През 2023 г. се запазва тенденцията на ръст при оценката на българите за личното им щастие и така нивото се възстановява до това преди пандемията от COVID-19. Спрямо декември 2022 г. делът на хората, които се определят като щастливи през изминалата година, се покачва с 7% и достига до 64%.

Снимка: Тренд

От декември 2020 г. насам за първи път отчитаме положителна промяна по отношение оценката на страната за изминалата година. Въпреки че делът на песимистите отново има мнозинство (57%), той намалява с над 20% спрямо предходните три години. Същевременно от 2020 г. насам средно 12% определят годината като добра, докато 2023 г. е определена като такава от 28%.

Снимка: Тренд

Близо 6 от 10 българи (59%) оценяват годината като добра в личен план. Това е най-високата стойност от 2019 година насам. За под една трета (30%) отминаващата година е била лоша. Оценката и за страната, и в личен план е най-висока сред най-младите (18-29 г.), които традиционно са по-оптимистично настроени, докато с покачване на възрастта негативизмът се засилва.

Снимка: Тренд

Очакванията за идната 2024 година са по-скоро позитивни. 40% са на мнение, че България я очаква една по-добра година, а 29% предвиждат по-лоша година. И тук персоналните очаквания са по-оптимистични – 49% разчитат, че 2024 г. ще е по-добра за тях в личен план, а 17% са скептично настроени. И при тези нагласи влияние оказва възрастта на респондентите – близо седем от десет от хората под 30 г. очакват по-добра година, докато сред хората над 70 г. това споделят едва трима от десет души.

Снимка: Тренд

Снимка: Тренд

В сравнителен план българите поставят най-висока оценка през изминалата година на личния си живот – 53% казват, че равносметката е добра. За сравнение 32% оценяват 2023 г. като по-скоро добра за професионалния им живот, а 22% като по-скоро добра за финансовите им възможности.

Снимка: Тренд

Снимка: Тренд

Снимка: Тренд

Близо половината (48%) от българите имат усещането, че истинският коледен дух на празниците се е променил в последните години. Това мнение се изразява по-често от средното сред хората над 40 г., както и сред жителите на малките градове и селата.

Прегледана: 84275

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече