Денков обеща звеното за борба с дезинформацията, което се бистри вече 5 г., най-после да заработи

0

„Взели сме решение да създадем координационно звено за борба с дезинформацията към Министерския съвет“, обяви днес премиерът Николай Денков, който отговаряше на въпроси на граждани, зададени през платформата на Фейсбук.

„Това координационно звено трябва да работи заедно с европейските институции, защото те също страдат от много дезинформация. Въпросът дали да бъде написан специален закон също се обсъжда“, каза Денков.

Въпросното координационно звено за борба с вълната от дезинформация, заливаща социалните мрежи, се рекламира от българските власти от повече от пет години, припомня Медиапул.

Още през 2019 година кабинетът “Борисов 3“ обяви, че въпросното звено вече е създадено преди европейските избори, но още тогава се ясно, че то реално не извършва никаква дейност. В последствие България се оказа една от най-тежкото засегнатите от дезинформацията по време на пандемията и войната в Украйна.

Звеното трябваше да е част от системата Система за бързо предупреждение за случаите на дезинформация, която заработи под шапката на Европейската комисия.

България трябваше да се включи в Плана за действие за борба с дезинформацията на Европейската комисия., който имаше за цел да парира заплахите главно от Русия и Китай.

По време на кабинета “Кирил Петков“ тогавашният министър на електронното управление Божидар Божанов предприе първите реални стъпки за борба с дезинформацията и дори влезе в контакт със социалните мрежи, но краткият мандат на кабинета прекрати всички инициативи.

Божидар Божанов обяви създаване на аналитично звено, което да прави мониторинг на съдържанието на медии и социални мрежи за случаи на целенасочена дезинформация, но всичко пропадна след свалянето на правителството.

Сега кабинетът “Денков – Габриел“ показва желание да рестартира процеса, въпреки че всички мерки изглеждат много закъснели.

В отговор на въпрос дали е необходим изричен закон за борба с дезинформацията, по-специално руската дезинформация, Денков отговори, че подобен закон се обсъжда. Той заяви, че вариант е да бъдат допълнени законите, които засегят въпросите за националната сигурност.

Денков коментира, че дезинформацията се разпространява от политическите партии от опозицията, които “не предлагат позитивни неща, основното им занимание е да плашат хората с дезинформация“. Премиерът призова „журналистите да спазват стандартите на професията си, за да ги уважават хората“.

Прегледана: 70710

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече