Журналистката Силвия Великова: Не смятам, че съм другата гледна точка на Петър Волгин

0

За наградата „Сирак Скитник“, работата ѝ в „Политически НеКоректно“ и „Преди всички“, както и случва ли се истинска промяна в България, коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ Силвия Великова, водеща в програма „Хоризонт“ и носителка на голямата награда „Сирак Скитник“.

На какво те учи „Политически НеКоректно“

„Радиото сега е като цялата държава. Усещане за безвремие, сякаш сме функция на неща, които някой някъде решава.

До момента, в който започнах да водя „Политически НеКоректно“ не бях разговаряла със слушатели, защото в „Преди всички“ няма такава възможност поради формата – информационни, кратки форми на интервюта. В „Политически НеКоректно“ си дадох сметка колко много може да задълбочи човек едно интервю от 30 минути, какъвто е моят формат там. 

И разбира се, моята среща с фанатизираните слушатели – не толкова ефирните, въпреки че и там ги има. Но сякаш се разпределиха кой да се обажда при Петър, кой при мен. За мен беше голям шок да видя тези, които пишат в социалните мрежи под предаването ми и на колко много от тях в речника им преобладава обидата, омразата и отричането. И то хора на възраст, които са убедени, че само тяхната гледна точка е правилна. Това беше голяма изненада за мен, защото аз се приемам като толерантен човек, който вярва, че всеки има право на мнение и трябва да го изразява възпитано, както и да зачита мнението на другите. Забавно е да проследиш спора между моите, условно по-малко почитатели, с тези на Волгин, които са много повече, че аз съм политически коректна, а той е политически некоректен. Да, това наистина е някаква школа – първо, да го приема, и второ, да престана да му обръщам внимание. Това са хора, които не дават да говорят събеседници, които не им харесват. Е, няма да стане. Явно не сме мотивирали хората, които имат да кажат нещо смислено, те да се обадят или пишат в социалните мрежи. Но искам да уточня, че не ме притеснява критиката като критика, а езика, с който се прави тя.“

Защо не спреш да водиш „Политически НеКоректно“ в тази компания

„Даже обвиненията са, че легитимирам Петър, като съм част от това предаване. Отговорът е прост. Аз не смятам, че съм другата гледна точка на Петър Волгин. Предаването не беше замислено въобще като такова, когато ме поканиха в него. Да, много хора мислят, че по този начин Петър искаше да си гарантира, че неговото предаване няма да има проблем, защото винаги може да каже, че има насрещно такова. И той наистина го е казвал – ето при Силвия има друг вид събеседници. Даже това, което ме изненада, е, че на някое от изслушванията в СЕМ дори генералният директор си беше позволил да каже, че няма проблем около „Политически НеКоректно“, защото, вижте, има събота и неделя. 

Има един много хубав анализ на проф. Нели Огнянова, която е член на Комисията по журналистическа етика. Та тя беше казала, че това са две съвсем различни предавания и няма как те бъдат обяснявани едно през друго. Та на тези, които казват, че легитимирам Петър, аз ще кажа, че не го правя, съжалявам, че те мислят така. Понякога тежко преживявам срещата със слушателите, защото те могат да бъдат много остри и да обиждат лошо. Но заради възможността да правя задълбочени интервюта със събеседници, които да поставям под кръстосан поглед и за да звучат прекрасните репортажи, които правят момичетата в нашата международна рубрика, засега оставам! А и през годините винаги съм спазвала едно правило – никога не улеснявам някой, който иска да се разправи с едно предаване.

И понеже тази опорка е много популярна, за мен и Петър като две половини, сега ще ти кажа нещо смешно. Обади ми се Паула Хюсеин от „24 часа“ и ми каза – казаха ми, че ще бъдеш евродепутат от ДБ, от което щях да изпусна телефона. Защото в социалните мрежи върви пък друга спекулация, че Петър ще бъде евродепутат от „Възраждане“. Явно сценаристите вече са останали без въображение, за да вкарат и този сюжет в момента.  

Но ако трябва да сме честни, аз често споря с Петър за неговите събеседници, които са в по-ограничен кръг и по-комфортни за него. Споря и за това че понякога позволява да бъдат обиждани неприсъстващи хора и интерпретация на факти.

Но партия „Възраждане“ е в парламента. Значи, преди да имаме претенции дали Петър лансира про-руска позиция, как се отнася към хората, с които говори, какви тези развива, нека се сетим, че всяка седмица от сряда до петък ние имаме една българска партия, която казва това от парламентарната трибуна и тя има избиратели. За съжалени и радиото е проекция на това, което се случва в живота ни.“

За промяната в съдебната система

„Промяната може и през написаните текстове да изглежда да се случва, но през изборите, които виждаме в момента, и този най-коментиран – за конституционни съдии – аз има претенции как Десислава Атанасова и Борислав Белазелков са били избрани измежду други хора. Ние не видяхме между кого и кого бяха избрани те, за да преценим дали те са най-добрите. Не разбрахме Белазелков дали е бил в една процедура с Атанаска Дишева, и ако е бил, защо тя не е била избрана за конституционен съдия?

Но нека да добавим един избор, който не се коментира много, но е много важен – изборът на Диана Ковачева за български съдия в ЕСПЧ, по отношение на който се чу, че през последните няколко дни е паднало страшно политическо лобиране. Аз познавам другия кандидат Галя Вълкова, която е наистина невероятен съдия и трябваше да се бори сама срещу част от сглобката. Като този път сглобката беше в леко модифициран вариант, включително и с подкрепа на БСП и ДПС, и ГЕРБ. Очевидно ПП/ДБ не са намерили за необходимо да подкрепят Галя Вълкова. Това е само един пример, който идва да ни покаже, че да, важно е да се усъвършенстват процедурите, да се революционизират, но ако ти на хубави закони сложиш хора, които са още от същото, няма как да очакваме да има промяна. И сега ще го видим, при попълването на ВСС, Антикорупционната комисия и ако там видим отново политически фигури, какво тогава сме променили? Най-много ме притеснява, това че вече няма как да убедиш хората, че трябва да се прави съдебна реформа, защото какво още да се направи след няколко промени в Конституцията? Не може 20 години да правиш съдебна реформа и като тя се провали, пак да променяш закони. Не, просто трябва да се сложат правилните хора на правилните места и те ще ползват законите както трябва. Защото законите могат да се ползват добросъвестно и недобросъвестно.“

Прегледана: 68170

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече