Няма да пращаме кораби в Червено море

0

Няма да пращаме кораби в Червено море, не става въпрос и за пращане на войска в Йемен, никога не е ставало въпрос за това, заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев пред журналисти в Благоевград, цитиран от БТА.

„Първият отвлечен кораб „Галакси лийдър“ има капитан и помощник-капитан, които са българи. Всички други моряци бяха освободени, но капитанът и помощник капитанът са още с кораба, нашата задача е да намерим начин да бъдат освободени. И българският кораб „Руен“ беше отвлечен с първоначално осем моряци на борда, един беше освободен и търсим решение. Дискутираме най-различни опции“, обясни министърът.

Дискутираме в изпълнителната власт кой е най-добрият начин да подходим в сегашната ситуация, добави Тодор Тагарев.

Участваме с щабни офицери, по някои други начини можем да участваме, в съответствие с нашите способности, добави той и припомни, че няма как да се включим в такава операция без решение на Народното събрание.

Предстои подписване на споразумение между България, Румъния и Турция за създаване на противоминна група в Черно море, съобщи още министър Тодор Тагарев.

Той обясни, че по този въпрос се работи още от края на лятото.

„Достигнахме до съгласие за концепцията и самия текст на споразумението – как да се урегулират всички въпроси и следващата седмица моят заместник ще бъде в Истанбул за подписване и скоро ще започне тази мисия. Войната в Украйна, започната от Русия, води до рискове за нашата територия, за сигурността на корабоплаването и за да минимизираме тези рискове, се включват и военноморските сили на трите страни, за да разчистват от мини, надяваме се, успешно“, каза Тодор Тагарев.

Министърът коментира и решението на Съвета на Европейския съюз за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство по въздух и вода.

„Това е много сериозен резултат на правителството, за половин година това правителство успя да осигури сваляне на санкциите първо от Нидерландия, която най-много се съпротивляваше на влизането на Румъния и България. Постигнахме съгласие с тях, след това и с Австрия, макар и частично, постигнахме отпадане на ограниченията“, каза Тодор Тагарев.

„Това е много сериозен резултат, ние декларирахме още преди 15 години, че това ни е основна цел. През март ще бъдем във въздушен и морски Шенген, очакваме тази година да бъде взето решение кога ще влезе България и в сухопътния Шенген“, посочи още той.

Министър Тодор Тагарев участва днес в Благоевград в тържествена церемония по посрещане на военнослужещите, участвали в силите на оперативния резерв на стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) и във военната операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтеа“.

„Това е мисия на българската армия, която беше изпълнена успешно. В продължение на почти четири месеца тази рота беше изпратена в Косово, тъй като има напрежение в Западните Балкани. Тя трябваше да усили присъствието на съюзни войски, за да се стабилизира ситуацията“, поясни министърът на отбраната. „Нашите военнослужещи изиграха своята роля за постигане на тази цел. Радваме се , че всички се върнаха живи и здрави, без инциденти мина цялата мисия“, добави той.

Това е работата на Българската армия, това е и начинът да повишаваме оперативната съвместимост и да работим с нашите съюзници, да можем да работим и в по-сложни условия, когато се налага, да издигаме престижа на нашата армия и доверието в нея, подчерта министър Тодор Тагарев.

В края на декември Тагарев посочи, че се обмисля включването на България към коалицията в Червено море. „Може да изпратим щабни офицери, ще видим какво друго, обменяме информация и към момента. Държим връзка постоянно – да видим какво е състоянието на нашите сънародници, дали могат да бъдат освободени“, каза тогава военният министър.

Прегледана: 75430

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече