Фейк видео замеси журналисти и Кирил Петков в измамна реклама

0

Подправено видео, в което са използвани лицата и гласовете на журналистите от bTV Цветанка Ризова и Иван Георгиев, както и на бившия премиер Кирил Петков, призовава хората да внасят пари по неясна програма, за да печелят до живот, разказа самият Иван Георгиев в сутрешния блок на bTV.

Фалшивото видео е създадено чрез т.нар. дийп фейк.

Телевизията не излъчи клипа, за да не мултиплицира измамата. В него се използват кадри от новините на bTV, както и от гостуване на Кирил Петков в медията.

Във видеото се обяснява, че ако човек изтегли програма на мобилното си устройство и внесе определена сума пари, тази програма ще инвестира вместо него на американската борса. Тя уж била управлявана от Илън Мъск, а с вноските си човек щял да получава пари до края на живота си.

Законът за радиото и телевизията забранява в търговските съобщения да се използват държавните символи като герба и знамето, както и гласовете и лицата на действащи журналисти, обясни Иван Георгиев.

Той предупреди зрителите: „Ако видите подобно нещо, да знаете, че това е измама“.

Най-честите измами с известни лекари, журналисти и актьори е за рекламата на „магични лекарства“. Наскоро в подобен случай бе замесено името на кардиолога проф. Иво Петров. Името му за пореден път е употребено във фалшива реклама на лекарства – за таблетки, „които лекуват всичко“.

Преди време фейк видео се появи и с водещата на „По света и у нас“ Аделина Радева. За измамата бе използван изкуствен интелект. Той е създал фалшив образ, като са използвани автентични снимки, видео и глас.

През 2018 г. пък за реклама на лекарства бе ползвано името на друг известен телевизионен водещ Бойко Василев.

Прегледана: 75090

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече