Еврокомисията ще проверява участниците в поръчката за нови влакове на базата на документи, предоставени от транспортното министерство

0

Обявената от Европейската комисия задълбочена проверка на участниците в обществената поръчка за доставка на подвижен жп състав се извършва въз основа на документи, изпратени от Министерството на транспорта и съобщенията, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Тези действия са в изпълнение на Регламент (ЕС) 2022/2560 на Европейския парламент и на Съвета от 14 декември 2022 г. относно чуждестранните субсидии, които нарушават вътрешния пазар.

Обществената поръчка е с предмет „Доставка на 20 броя едноетажни нулевоемисионни електрически влака тип push-pull за 200 км/ч, с капацитет от минимум 300 седящи места, поддръжка за срок от 15 години и обучение на персонал“. Тя е с прогнозна стойност 1 200 483 000 лв. без ДДС и с оглед на това попада в обхвата на регламента, който предвижда проверка при обществени поръчки с прогнозна стойност над 250 млн. евро.

Участниците са били уведомени от страна на транспортното министерство, че към офертата си за участие в процедурата трябва да представят уведомление за чуждестранна финансова помощ или декларация за отсъствие на чуждестранна финансова помощ (в зависимост от това кое е приложимо). И двамата участници в хода на процедурата са подали посочените документи, които Министерството е предоставило на Европейската комисия за разглеждане и становище.

Министерството на транспорта и съобщенията до момента е изпълнило всички законови процедури за този тип обществена поръчка (договаряне без предварително обявление) и всички последващи действия ще бъдат съобразени с резултатите от задълбочената проверка и решението на Европейската комисия, се посочва в съобщението.

Вчера Европейската комисия съобщи, че започва първото си задълбочено разследване по съмнения за нарушаване на правилата за чуждестранните субсидии в ЕС. Проверката касае обществена поръчка на Министерството на транспорта и съобщенията в България за доставка на влакове. Уточнява се, че комисията е получила данни от китайско държавно дружество (CRRC Qingdao Sifang Locomotive Co., Ltd., дъщерно на CRRC Corporation), което е изпълнило задълженията си да докладва сделки на висока стойност. Обществената поръчка предвижда доставка и поддръжка на влаковете, както и обучение за българските служители. Според европейските правила за чуждестранните субсидии дружествата са длъжни да съобщават за участие в търгове за обществени поръчки в ЕС, когато прогнозната стойност на договора надвишава 250 милиона евро и когато дружеството е получило поне 4 милиона евро чуждестранно финансиране от поне една държава извън ЕС в последните три години, пояснява ЕК.

Прегледана: 69650

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече