КС отхвърли искането за референдум за запазване на лева, „Възраждане“ нахвърляха тор в знак на протест

0

Конституционният съд отклони искането на 49 народни представители от „Възраждане“ и „Има такъв народ“, свързано с предложение за произвеждане на национален референдум за лева. Това става ясно от решение на съда.

Въпросът на Инициативния комитет бе „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“

В заседанието участваха дванадесет конституционни съдии. Решението е прието с единодушие в частта от диспозитива, с която искането се отклонява.

В частта от диспозитива, с която искането се отхвърля, решението е прието с 11 гласа „за“, с особено мнение на съдия Янаки Стоилов и със становище на съдия Атанас Семов. Стоилов и Семов са от квотата на президента Румен Радев.

Очаква се КС да обяви мотивите си, като това е възможно да стане и в утрешния ден.

С второ решение конституционните съдии са отклонили друго искане на депутатите от „Възраждане“, „Има такъв народ“ и независимия Радостин Василев – за самостоятелно произнасяне за установяване на конституционосъобразност на въпроса, предмет на предложение за произвеждане на национален референдум. В тази част производството е прекратено с единодушие.

На 7 юли парламентът отхвърли предложението за произвеждане на национален референдум с въпрос „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“.  Мнозинството в НС гласува „против“ с мотива, че с присъединяването си към ЕС страната ни е приела да влезе в еврозоната. Решението беше обжалвано от парламентарните групи на „Възраждане“ и „Има такъв народ“, както и от независимия депутат Радостин Василев.

В края на юли Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на 49 народни представители.

По-рано днес, докато конституционните съдии заседаваха, т.е. още преди решението им да бъде постановено, от „Възраждане“ проведоха протест пред институцията, като струпаха животински изпражнения и бали сено, палиха димки, изгориха чучело на конституционен съдия.

За кратко част от автомобил, на който пише „Оставка, предатели“, горя, тъй като върху него беше поставено чучелото, изобразяващо конституционен съдия, което беше запалено. Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов заяви пред протестиращите, че „Конституционният съд днес ще извърши престъпление“ и допълни, че „тези хора, които ще го извършат, заслужават доживотен затвор без право на замяна“.

Попитан откъде е сигурен, че днес Конституционният съд ще се произнесе против референдума, Костадинов заяви: „Знаем, всичко се знае в нашата престъпна държава“. И обяви, че протестите ще продължат през уикенда. „Следете ни и ще бъдете много изненадани“, каза лидерът на Възраждане.

Прегледана: 68255

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече