Министър Георги Гвоздейков: Освободих Григоров заради лошото управление на „Български пощи“

0

Смяната на заместник-министър Григори Григоров е провокирана от незадоволителните резултати в управлението на „Български пощи“, тъй като той отговаряше пряко за този ресор. Това каза министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков в отговор на въпрос за рокадата в министерството. Гвоздейков е на изслушване в ресорната комисия на Народното събрание.

На 31 януари от пресслужбата на Министерския съвет съобщиха, че със заповед на министър-председателя на длъжността заместник-министър на транспорта и съобщенията бе назначен инж. Борис Герасимов. С друга заповед на премиера от длъжността заместник-министър на транспорта и съобщенията бе освободен Григори Григоров.

Още като започна нашият мандат дадохме заявка, че една от големите цели е да направим всичко възможно да стабилизираме състоянието на „Български пощи“ и да дадем възможност на дружеството да започне да работи в посока подобряване дейността и развиване на друга дейност, която може да прави, каза министърът. По думите му проблемът най-вече е в това, че заместник-министърът е обещал в началото на мандата, че ще подобри финансовите резултати на дружеството. Друг проблем в работата на Григоров, който Гвоздейков посочи, е липсата на ясна визия и програма със срокове за изпълнение за подобряване на тези резултати.

Доверието не беше оправдано, добави министърът и отбеляза, че е дал пълна свобода за работа на Григоров и за сформиране на негов екип в пощите. Очевидно тези хора не си изпълняваха задачите както трябва, лично аз имах много забележки и дойде този момент, в който трябваше да се разделим, обясни още Гвоздейков, цитиран от БТА.

Причините са незадоволителни резултати в управлението на „Български пощи“ и справяне като цяло с проблемите, обобщи министърът. Гвоздейков отбеляза, че Борис Герасимов е заместник-министър от понеделник и ще отговаря за ресор „Цифровизация, дигитализация и съобщения“ в Министерството на транспорта и съобщенията.

По думите на Герасимов всичко в ресора на министерството на транспорта минава безусловно през дигитализация, осъвременяване, нови платформи. В тази област смея да твърдя, че имам необходимите компетентности да генерирам идеи и да ги осъществявам, заяви той.

Купуваме от „Дойче Бан“ вагони в перфектно състояние

Вагоните се намират в перфектно техническо състояние, каза министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на въпрос, свързан с преговорите за закупуване на вагони от подвижния състав на германските железници. 

Припомняме, че на 24 януари от Министерството на транспорта и съобщенията съобщиха, че Българските държавни железници (БДЖ) и „Дойче бан“ (Deutsche Bahn) са във финална фаза на преговори за закупуване на до 70 вагона от подвижния състав на германските железници.

Гвоздейков каза, че в момента екип на БДЖ, заедно със заместник-министър, се намират в Германия, където вече правят подбора на самия подвижен състав, изчистват технически въпроси за съвместимост с нашата инфраструктура. Министърът увери, че информацията, която получава ежечасно, е доста положителна и сделката върви към финал, спазвайки всички законови процедури на Закона за обществените поръчки.

Вагоните се намират в перфектно техническо състояние, далеч по-съвременно от това, с което разполагаме в момента, и мисля, че българските граждани ще могат да използват този подвижен състав с така желания комфорт на пътуване, заяви министърът. По думите му това е една временна мярка, която трябва да ни подготви за следващото ниво, когато ще придобием изцяло нов подвижен състав по процедурите, които Министерството на транспорта и съобщенията провежда.

Когато встъпих в длъжност, имах амбицията и успях да мотивирам екипа от заместник-министри и екипа на БДЖ да мислим в посока най-бърза възможност, която е на хоризонта, за реализиране, да бъде внесен по-най-бързия начин подвижен състав, независимо дали е нов или втора употреба, заяви Гвоздейков. По думите му нов е почти невъзможно.

Министърът каза още, че БДЖ към момента претърпява санкции по договора за обществена услуга.

На заседанието си комисията разгледа и Годишен доклад за състоянието на националната сигурност на Република България през 2022 г.

Прегледана: 68350

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече