Оставки в прокуратурата заради Мартин Нотариуса

0

Районният прокурор на София Невена Зартова и всичките ѝ заместници подадоха оставки.

Административният ръководител на СРП не пожела да посочи причините за това свое действие, като уточни, че мотивите ѝ са изложени в подаденото от нея заявление, предаде БТА.

В молбата си до прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет четиримата зам.-районни прокурори на София Иван Стефанов, Борислав Георгиев, Мима Куцкова-Дамянова и Тодор Куюмджиев пишат, че искат да бъдат освободени като заместници на Невена Зартова, като бъдат върнати на заеманите преди това от тях длъжности – прокурори в СРП.

„С настоящето депозираме своите оставки, тъй като не желаем да продължаваме да бъдем част от ръководството на Софийската районна прокуратура. Категорично се разграничаваме от действията на административния ръководител, районен прокурор на Софийската районна прокуратура – г-жа Невена Зартова и подкрепяме изцяло усилията на и.ф. главен прокурор за реформи в прокуратурата на Република България“, пишат четиримата в молбата си до ВСС, цитирана от БНТ.

Преди дни изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов разпореди проверка на Софийската районна прокуратура заради скандала, възникнал след убийството на Мартин Божанов – Нотариуса.

Тогава Сарафов посочи, че в Софийска районна прокуратура е един от генезисите, където се руши постамента на справедливостта.

На 9 февруари обвинител №1 заедно с екип от 21 прокурори влязоха в сградата на Софийската районна прокуратура (СРП), за да започнат проверки по дела.

От прокуратурата съобщиха, че проверката е във връзка с „констатирани неприемливи практики за разпределение на делата в създаден в СРП отдел „Специализиран“, както и множество изнесени данни в публичното пространство, отразяващи негативно дейността на Районна прокуратура-София“. Ревизията трябва да установи как и на какво основание са разпределяни определени дела на прокурори от отдел „Специализиран“, как са сформирани екипите по тях и дали това е извършвано в съответствие с действащите към онзи момент вътрешни правила в Прокуратурата на Република България и с принципа на случайния подбор съгласно чл. 9 от ЗСВ, допълниха от държавното обвинение.

Прегледана: 71325

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече