Прокуратурата разбрала за заплахите срещу съдия Цариградска от медиите

0

Прокуратурата е научила за заплахите срещу съдия Владислава Цариградска, отправяни от убития Мартин Божанов-Нотариуса, от медийни публикации. Това каза на брифинг административният ръководител на СГП Илиана Кирилова.

В справката за съдия Цариградска никъде не се споменава, не към нея е имало заплаха. След това и ние започнахме проверка и се оказа, че някои неща не са точно така, както са отразени в справката на ГДБОП, отбеляза Кирилова.

По думите ѝ досъдебното производство за престъпната група и пране на пари е образувано след приключването на проверката.

„Аз се запознах от медийни публикации за заплахите към съдия Цариградска и съдия Лазаров, останах озадачена, че не е работено по тях, и лично аз поканих съдия Цариградска при мен, за да разбера за какво става въпрос, след това тя беше и разпитана в качеството си на свидетел по това досъдебно производство“, уточни Кирилова и добави, че Лазаров също е бил разпитан като свидетел.

По думите ѝ доста от нещата, които се споменават в справката на ГДБОП, са по сигнал отпреди 7 години. Въпреки това делото е било образувано и са започнали разпити.

В края на 2022 година в Софийската градска прокуратура е постъпила информация от ГДБОП, че Мартин Божанов-Нотариуса е ръководил организирана престъпна група. През 2023 година е образувано досъдебно производство за ОПГ, която е създадена с цел оказване на натиск на магистрати, за да решат делата по определен начин – така, както искат членовете на престъпната група, за имотни измами, за пране на пари и други, посочи заместник главният прокурор на София Христо Кръстев.

Попитан дали Иван Гешев и Делян Пеевски са били разпитвани по случая, Кръстев отрече това да се е случвало в качеството им на свидетели.

В телевизионно интервю Цариградска разказа, че има информация, че в разработката на ГДБОП, заедно с данните за престъпна група, в която участва той, има данни и за участващи магистрати.

Съдията казва, че информацията за контактите на Божанов с висши магистрати е на разположение на прокуратурата от края на 2022 година. Но е разпитана едва миналия април, когато заплахите отново започват.

Прегледана: 66710

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече