Тодор Тагарев: Всички страни трябва да заделят повече пари за отбрана

0

Член Пети от договора за НАТО е в сила, това е посланието от Мюнхенската конференция. И никой не го поставя под въпрос. Това заяви пред БНР министърът на отбраната проф. Тодор Тагарев, който е част от българската делегация на Мюнхенската конференция. 

Той направи този коментар във връзка с изявлението на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, че в качеството си на държавен глава е казал на лидер на страна членка на НАТО, че ако не увеличи разходите си за отбрана, той (Тръмп – б.р.) „би насърчил“ Русия „да направи каквото си поиска“.

„Общото мнение (по време на Мюнхенската конференция – б.р.) е, че Член Пети е в сила, няма как да не бъде в сила. Ще бъде задействан, когато има необходимост, и НАТО няма да отстъпи и сантиметър от територията на страните пред който и да е агресор“, уточни министърът на отбраната.

Той подчерта, че е ясно, че всички страни трябва да заделят повече средства за отбрана:

„Има още страни, които още не са стигнали 2% от БВП за отбрана, но отделят много големи ресурси за оказване на помощ за Украйна. Което също е важен елемент на стратегията за гарантиране на нашата сигурност“.

Ясно е и има нагласи, че Европа трябва да увеличи отбранителния си потенциал, подчерта още министър Тагарев.

„Европейският стълб в НАТО трябва да бъде засилен и това се разбира много добре от участниците в конференцията в Мюнхен“.

„Изявлението в Мюнхен на президента на Украйна Володимир Зеленски не беше: „Аз искам вие да ми дадете“, а беше: „Ние правим много неща, даваме големи жертви, за да гарантираме своята сигурност. Това е важно, за да се гарантира сигурността на Европа“. Това се разбира и беше посрещната много топло неговото изявление“, коментира още министърът на отбраната.

В предаването „Неделя 150“ Тодор Тагарев потвърди, че „в ход е операцията по транспортирането на БТР-ите за Украйна“, като подчерта, че логистиката е сложна и „това се оценява от украинската страна“.

„България ще продължи да подпомага Украйна. Фирмите в сектора (оръжейно производство – б.р.) имат намерение да увеличат своя капацитет, включително и възползвайки се от новите европейски инструменти за съфинансиране на дейности по разширяване на техния производствен капацитет“, подчерта той.

Като „тотална безпардонност на режима в Кремъл“ определи проф. Тагарев смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални.

„Факт е, че режимът в Кремъл направи така, че той да не е сред живите“, каза военният министър.

Какво пише в Член Пети на Договора на НАТО

Страните по Договора се договарят, че въоръжено нападение, предприето срещу една или повече от тях, в Европа или в Северна Америка, ще се разглежда като нападение срещу всички тях, вследствие на което те се договарят, че в случай на такова въоръжено нападение всяка от тях, упражнявайки правото си на индивидуална или колективна самоотбрана, признато в член 51 от Устава на Организацията на обединените нации, ще окаже помощ на нападнатата страна или страни по Договора, като незабавно предприеме, индивидуално и съгласувано с останалите страни по Договора, такива действия, каквито смята за необходими, включително употребата на въоръжена сила, за възстановяване и поддържане на сигурността в Северноатлантическата зона.

Всяко такова въоръжено нападение и предприетите като следствие от него мерки ще бъдат незабавно доведени до знанието на Съвета за сигурност. Осъществяването на такива мерки ще бъде прекратено, след като Съветът за сигурност предприеме необходимите стъпки за възстановяване и поддържане на международния мир и сигурност.

Прегледана: 71790

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече