Цариградска: Мафия не се бори с публично изслушване на свидетелите на мафиотските действия

0

„Мафия не се бори с публично изслушване на свидетелите на мафиотските действия“, каза в четвъртък съдия Владислава Цариградска пред членовете парламентарната комисия, която извършва проверка на дейността на убития Мартин Божанов – Нотариуса.

В момента съдия Владислава Цариградска е поставена под охрана, защото е свидетел по разследването срещу групата на покойния Нотариус. Тя разказа, че продължава да получава заплахи, въпреки че Нотариуса е мъртъв от един месец.

Цариградска предложи и Невена Зартова да има охрана след изслушването в парламента.

Продължавам да получавам заплахи. Заплашват ме, че ако не млъкна, ще ми изкормят гениталиите. Вие (депутатите) имате деца. Преди два дни получих най-смущаващият имейл: Кажете ѝ на съдия Цариградска, ако не млъкне, децата и съпругът ѝ ще са с бетонирани крака на дъното на язовира. Кой иска аз да млъкна? Нотариуса е мъртъв от месец. Бъдете сигурни, че като хора не искате да сте на моето място„, каза съдия Цариградска.

Тя бе попитана от Мирослав Иванов (ПП-ДБ) дали може да се търси връзка на Сотир Цацаров, Иван Гешев и Борислав Сарафов с групата на Нотариуса.

Толкова категорично изявление не мога да направя. Упоритото бездействие на прокуратурата ме наведе на мисълта, че тези тримата имат пряк интерес да държат този похлупак„, каза съдия Цариградска.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=322&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fmediapool.bg%2Fvideos%2F687889679945275%2F&show_text=false&width=560&t=0

Съдийката призова депутатите да не притискат обикновените граждани, които са станали свидетели на мафиотските действия, за да извлекат някакви политически дивиденти, защото не могат да им осигурят защита.

„Аз все пак мога да съм сравнително спокойна за моя живот заради статута ми, но какво остава за гражданите, които са свидетели и ги привиквате тук“, каза Цариградска, но допълни: „След това (изслушване) трябва да се погрижите за сигурността на г-жа (Невена) Зартова. В чисто човешки план аз се притеснявам за нея. Ще ѝ дам телефона си, за да ѝ предложа своята помощ, ако това е необходимо“.

Бившата шефка на Софийската районна прокуратура Невена Зартова бе обвинена от гръцки бизнесмени, че е близка до групата на Нотариуса. Тя също ще бъде изслушана от парламентарната комисия.

Попитайте си (за имена) Борислав Сарафов, който разполага с целия инструментариум, за да се проведе едно разследване“, каза Цариградска. „Може би сега е моментът е да помолим г-н Борислав Сарафов за момент да се отдръпне и това разследване да се проведе напълно независимо„.

Съдия Цариградска посъветва депутатите да потърсят политическите връзки на Нотариуса с определени медии като прочетат доклада на Сметната палата за КТБ.

Поискайте от Върховната касационна прокуратура от 2010 година досега как са приключили всички прокурорски преписки срещу магистрати. После засечете с кариерното развитие на тези магистрати„, каза магистратът.

Хамид Хамид от ДПС попита съдия Цариградска в какви отношения е бил бившият шеф на Върховния касационен съд Лозан Панов с Мартин Божанов – Нотариуса. Съдията му обясни, че Лозан Панов беше атакуван от кафявите медии за това, че е бил близо до нея, когато тя е била заплашвана. Цариградска му каза, че срещу самия Лозан Панов е имало заплахи с одрани агнешки главички пред ВСС, но прокуратурата не е разкрила нищо. Според нея обвързването на Нотариуса с Лозан Панов е шантаж.

Депутатът от „Възраждане“ Златан Златанов попита Цариградска кои са тия групи и политици, които са свързани с Нотариуса.

Искате да ви свърша мръсната работа ли? Да ускоря изпълнението на заканите към мен ли?„, каза Цариградска.

Тя призова депутатите да променят закона и да ѝ дадат права като пострадала, за да може да събира доказателства по случая, защото сега разследването е изцяло в ръцете на прокуратурата.

След като изслушаха Цариградска депутатите привикаха Невена Зартова, доскоро шеф на районната прокуратура в София. Тя подаде оставка след като Сарафов назначи мащабна проверка в ръководената от нея структура. Поводът бяха съмнения, че там са мачкани дела за имотни измами, вършени от Божанов.

След Зартова оставки подадоха и четиримата ѝ заместници. Сега пред комисията те обясниха, че никой не им е оказвал натиск, а те решили да сдадат постовете, защото работната обстановка в районната прокуратура станала нетърпима. И магистрати, и служители били стресирани от проверката на Сарафов.

Един през друг заместниците обясняваха, че не познават Божанов и адвоката му Велимир Атанасов. Само Мима Куцкова-Дамянова каза, че ги е виждала два пъти. Веднъж ги разпитвала като свидетели и втори път се видели в сградата на прокуратурата.

Прокурорите бяха попитани вярно ли е, че Нотариуса е присъствал на техен банкет. Зартова отговори, че ставало дума за празненство в голям ресторант извън София. Заведението обаче не било затворено само за магистрати. Тя заяви, че неофициален път установила, че Божанов бил там. Имала и информация кой може да го е поканил, но каза, че няма да я сподели.

Макар Зартова и заместниците да се представиха като съвсем невинни по казуса с Нотариуса, те все пак се съгласиха, че системата много проблеми. Петимата отрекоха каквито и да е връзки с Божанов, както и с друга група лобисти – Петьо Петров-Еврото.

Зартова дори заяви, че магистратите, свързани с Еврото, наричали себе си с гордост „семейство“. Тя обаче не спомена имената им с обяснение, че рискува „най-малкото“ дело за клевета.

На мен ми беше предложено да стана част от това семейство, но аз отказах. Такова семейство определено съществуваше„, заяви тя.

Зартова бе провокирана да говори по „семейни“ въпроси от изказване на депутата от ПП-ДБ Настимир Ананиев. Той припомни, че прокурорката е кума на апелативния прокурор на София Радослав Димов, чиято пък съпруга Божидара Димова е зам.-шеф на градската прокуратура.

Зартова заяви, че не си говорела с двамата от години по лични причини. Тя се съгласи, че би следвало да има някакви ограничения за това цели семейства да стават началници в съдебната система.

Тя се съгласи още, че със сигурност нито една прокуратура не е чиста като сълза и нещата там били „съвсем зловещи“. Но след това допълни, че „коридорни клюки просто са неподкрепени с доказателства“ по въпроса имало ли е чадър над Божанов и кои магистрати са били близки с него.

Депутатът от ИТН Гроздан Караджов пък попита как така цялата прокуратура е чиста като сълза, а в същото време има скандал като този с Нотариуса.

Районната прокуратура се опита да разследва най-голямата корупционна схема, отвърна Зартова. Така тя насочи вниманието към едно наскоро прекратено дело. Това е разследването за принуда срещу Пепи Еврото, започнало в районна прокуратура миналата година. По него има показания срещу главния прокурор Борислав Сарафов. С обяснението, че делото е незаконно образувано, материалите бяха иззети от районната прокуратура, а горестоящата градска го прекрати.

От комисията бяха изслушани и гръцките бизнесмени Йоаким Каламарис и Анастасиос Дикос. Двамата твърдят, че са били рекетирани от прокурори и от адвоката на Божанов – Велимир Атанасов.

Сблъсъкът на гърците с прокурорите започва заради имот на Околовръстното шосе на София. Каламарис е бил обвиняем в измама, дело, което е водено от заместника на Зартова Борислав Георгиев. Наложени са е забрани на обвиняемите да напускат страната и са им определени големи гаранции.

Всъщност цялата история започва от спор на Каламарис и Дикос с арабски бизнесмени, които трябвало да построят жилищен комплекс в имот на гърците. След като двете страни се скарват, в прокуратурата е образувано дело за това, че гърците се опитали да измамят арабите, тъй като строителната виза била негодна. Документът обаче е оспорен от собственици на съседни имоти, чийто адвокат е Велимир Атанасов. Той се появява по всички дела, водени срещу гръцките бизнесмени. След като те стават обвиняеми започват обжалвания и в крайна сметка градската прокуратура в София отменя обвинението им. Според Каламарис цялата атака е била координирана през районната прокуратура и с участието на Атанасов, който пък е връзката с покойния Божанов.

В четвъртък Каламарис чака четири часа преди да вземе думата и изслуша прокурорите, които говориха преди него.

Тези прокурори направиха цирк. Те искат втори път да ни осъдят пред вас след като не успяха с хайката на Божанов, Атанасов и това лице Зартова„, заяви Каламарис.

Той попита как може да се искат чуждестранни инвестиции след като у нас се случват такива неща.

По този начин и Господ да съм, не мога да ви докарам инвестиции„, обобщи той.

Източник: mediapool.bg

Прегледана: 79360

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече