Цветан Цветанов: Защо НС в комисията за Нотариуса не включиха и случая с Осемте джуджета? Явно някой не иска да излeзe цялата истина

0

От 2013 г. с „Костинбродската афера“ започна овладяването на системата за сигурност, тогава беше променено цялостното държавно управление. Това заяви Цветан Цветанов бивш вътрешен министър и председател на Републиканци за България в „Честно казано с Люба Кулезич“.

„Всички тези криминални сюжети, които гледаме след това, липсата на сериозни полицейски операции, които да бъдат и с международно значение отсъстват от дневния ред на МВР. Овладяването започна с избора на кабинета „Орешарски“ и със законодателните промени, които прехвърлиха оперативните дела за корупция по висшите етажи в съдебната система от ГДБОП в ДАНС. Тогава прокуратурата се намеси усилено в тази дейност, която изцяло е в компетенциите на изпълнителната власт и други структури в МВР“, каза отново Цветанов.

Той заяви, че образуваните му дела са били по сценарий, за да може да бъде изваден от активната политическа дейност и да може действително да бъде овладяно МВР, по начин, по който го виждаме и в момента.

Цветанов каза, че основният говорител на „Костинбродската афера“ е бил Борислав Сарафов, а след това знаем какви процеси имаше за овладяване на държавата на тези икономически структури, които имаха сериозен финансов ресурс.

Бившият вътрешен министър припомни фалитът на КТБ през 2014 г. и заяви категорично, че: „Ако имаше втори управленски мандат на ГЕРБ и ако аз бях вицепремиер и министър на вътрешните работи Борисов, дори да беше министър-председател и имахме шансът да имаме главен прокурор като Борис Велчев, това никога нямаше да се случи. Нямаше да се стигне до този фалит. В момента има съдебно-счетоводна експертиза направена в Кипър, която се оказа напълно фалшива. Това означава, че цялостната конструкция на тази афера пада“, добави Цветанов, но попита къде са активите на тази банка, кой се възползва от тези пари и защо държавата подкрепи други банки. „Знаем, че една банка може да бъде убита с вестник, чрез медии и това беше началото на разграбването и овладяването на държавата“, допълни той.

 „Всички тези, които участват в тези процеси получават или професионална реализация или са много зависими. Когато на мен ми бяха повдигнати обвиненията Калоян Ангелов, прокурор от СГП и четяхме заедно с адвокатката ми, че кетчърът няма софтуер за подслушване и това е официално писмо от Великобритания до МФ, които провеждат тази процедура и до МВР, попитах Калоян Ангелов защо ми повдига това обвинение и той ми отговори: „Не разбра ли, че това е отгоре!“.

Той даде и друг пример със съдията, който го осъжда на първа инстанция, а именно Тони Гетов и разказва, че цената това да се случи е, именно да удължат мандата на жена му с една година в Германия като заместник-посланик. А в Апелативния съд попада на съдия изключително близък до Алексей Петров, с който е учил заедно в сержантското училище и Спас Иванчев, след като потвърждава осъдителната присъда с политически мотиви, 10 дни по-късно получава своето повишение и отива във ВКС и то само една седмица след встъпването на новия председател Лозан Панов.

Янаки Стоилов в качеството си на конституционен съдия е оказвал натиск Цветанов да бъде осъден и това той самият го знае от Бойко Борисов, но не може да го твърди.

„Наблюдавайки и четейки тези факти смятам, че може някой от тези съдии или от тези прокурори да са част от „Клуба SS” на Мартин Божанов – Нотариуса“, добави Цветан Цветанов.

Цветанов попита защо в комисията в парламента за Нотариуса не включиха и случая с Осемте джуджета и допълни, че някой не иска да излиза всичко. „Всичко толкова много се е сраснало, че не знам дали може да се намери политическа воля и МС, който да бъде с профила и ентусиазма, който беше 2009 г.“

Прегледана: 70405

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече