94 452 българи са със сменен ЕГН

0

Смяната на Еднния граждански номер (ЕГН) не е необичайна практика. Общо 94 452 българи са с коригиран ЕГН към 9 февруари 2024 г. Това показва проверката направена от главна дирекция „Гражданска регистрация и обслужване на населението“ (ГРАО) към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Проверката в регистъра на населението е направена във връзка с големия обществен интерес с двете ЕГН на разстреляния Мартин Ангелов Божанов, с прякора Нотариуса, се казва в съобщение на МРРБ.

В него е посочено, че досега служители на МВР не са извършвали проверка на място в ГД ГРАО по изясняване на наличната фактология за Мартин Ангелов Божанов.

Преди това темата беше коментирана от регионалния министър Андрей Цеков пред журналисти при посещението му в Смолян в понеделник. Той каза, че очаква да получи доклада от проверката, която трябва да установи кой и защо е сменил уникалния Единен граждански номер на Божанов, като отбеляза, че смяната на ЕГН не е необичайна новина.

„Това, което аз зная, без да съм получил доклада, че въпросният ЕГН е бил променен 1999 или 2000 г. Не е необичайна новина, че има хора с променен ЕГН. По данни, с които аз разполагам, такива са над 70 000 в България. Промяната на ЕГН става чрез съдебен акт и по реда на охранителните производства за установяване на факти по ГПК. За съжаление този тип искови производства, особено в годините преди присъединяването на България към ЕС, беше използван основно за преодоляване на черни печати в паспортите за хора, които работеха нелегално“, коментира Цеков, цитиран от БНР.

„Най-вероятно проверката в МРРБ ще установи наличието на подобен съдебен акт. Оттам нататък ще трябва да се види кой е този съд и на базата на какви доказателства е постановил тази промяна“, добави той.

Смяната на ЕГН-то на Мартин Божанов

След изказването на министъра от МРРБ разпространиха съобщение, според което по акт за раждане Мартин Ангелов Божанов е роден на 21 март 1973 г.

В Акта му за раждане е записано, че съобщението до общината е от 22 март 1973 г.

Лицата, родени през 1973 г., не са получавали автоматично ЕГН.

Системата с ЕГН е въведена през 1977 г. в Народна Република България. Тогава анкетьори са минавали по домовете, за да събират информация за българските граждани с цел създаване на Единни граждански номера. По-късно е констатирано, че при тази първична анкета са допуснати грешки, посочват от МРРБ.

Съгласно електронния регистър на населението – Национална база данни „Население“, за Мартин Ангелов Божанов има следната информация:

До 1 март 1999 г. лицето е било с ЕГН 730322ХХХХ, след което ЕГН му е променен на ЕГН 730321ХХХХ. Няма данни името (собствено, бащино или фамилно) на лицето да е променяно.

ЕГН номер се състои от десет цифри. Първите шест цифри показват датата на раждане на лицето, деветата цифра обозначава пола на лицето – тя е четна за мъж и нечетна за жена.

При смяна на ЕГН последните 4 цифри са контролни и се сменят служебно. Това е причината последните 5 цифри от ЕГН на Мартин Ангелов Божанов да са променени, посочват от МРРБ.

В хода на настоящата проверка ГД ГРАО установи, че още през 1992 г. в актовете по гражданско състояние във връзка със сключен граждански брак и раждането на наследник, Мартин Ангелов Божанов е записан с ЕГН 730321ХХХХ.

Лицето има сключени общо 4 граждански брака и регистрирани 3 развода с ЕГН 730321ХХХХ, се казва в съобщението на МРРБ.

ГД ГРАО не разполага със съдебно решение с мотиви за промяна на ЕГН на Мартин Ангелов Божанов.

Оригиналите на актовете по гражданско състояние се съхраняват 130 г. в актовите книги в общинските администрации.

Съгласно чл. 11, ал. 2 от Закона за гражданската регистрация (ЗГР) начинът на формиране и редът за даване и промяна на ЕГН се определят с наредба. Материята е уредена в Глава четвърта Създаване и поддържане на регистър на Единните граждански номера, Раздел III Ред за промяна на ЕГН от Наредба № РД-02-20-9 от 21 май 2012 г. за функциониране на Единната система за гражданска регистрация.

Процедурата по промяна на ЕГН започва след получаване на съдебно решение за промяна на дата на раждане и/или пол на лицето или когато длъжностното лице в общинската администрация при изпълнение на задълженията си, произтичащи от ЗГР, установи несъответствие между датата на раждане на лицето, вписана в акта му за раждане, и датата, съдържаща се в ЕГН, както и между пола, вписан в акта му за раждане, и пола, съдържащ се в единния му граждански номер.

Заявления за услуги по гражданско състояние се подават и получават от общинските администрации, а не от ГД ГРАО.

Както е посочено по-горе, причините за смяна на ЕГН могат да бъдат несъответствие между датата на раждане на лицето, вписана в акта му за раждане, и датата, съдържаща се в ЕГН, както и между пола, вписан в акта му за раждане, и пола, съдържащ се в неговия единен граждански номер.

Източник: mediapool.bg

Прегледана: 70290

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече