Българските политици скърбят за патриарх Неофит: Светъл да е пътят му! Беше мъдър и благ духовен водач

0

Премиерът в оставка Николай Денков, вицепремиерът Мария Габриел, лидерите на парламентарно представените партии и знакови лица от обществения живот скърбят за патриарх Неофит и изказват съболезнования за кончината му. 

Негово Светейшество издъхна в 22:22 ч. в реанимацията на Военномедицинска академия в София от полиорганна недостатъчност, където бе приет с белодробно заболяване преди повече от четири месеца. Патриарх Неофит беше на 78 години.

„С дълбока скръб изпращаме в небесния му път Негово Светейшество Неофит – Патриарх Български и Митрополит Софийски. Ще остане в спомените ни като мъдър и благ духовен водач, който даваше вяра и сили на миряните, дори когато той самият беше физически слаб. Светъл да е пътят му!“, написа премиерът Николай Денков по повод кончината на патриарх Неофит.

„Бог да прости Негово Светейшество патриарх Неофит! България загуби своя духовен баща. Той ръководеше Българската православна църква с благост, търпение и мъдрост. Отиде си един истински и достоен свещеник, добър човек и благочестив българин! Поклон пред паметта му“, написа във Фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, публикувайки снимка, на която целува ръката на главата на Българската православна църква.

Съболезнования изказа и друг представител на ГЕРБ – Тома Биков.

„Бог да прости нашия патриарх Неофит! Ще ни липсват неговите доброта и смирение“, заяви депутатът в социалната мрежа.

Бившият социален министър Деница Сачева припомни последното слово на духовника.

„Патриарх Неофит ни каза: „Божият образ е във всеки човек, във всекиго от нас и във всекиго сред нас. Нека ценим, уважаваме и обичаме този образ, защото когато разпознаваме и обичаме Божия образ във всеки човек – само тогава познаваме и обичаме истински и Бога, чрез Когото и по Чиято свята воля всички ние „… живеем, и се движим, и съществуваме“ (Деян. 17:28).“ Светла му памет на човека, който ни учеше, че трябва да живеем в мир и всеопрощаваща любов“, подчерта Сачева.

„С дълбока скръб изпращаме в небесния му път Негово Светейшество Неофит – Патриарх Български и Митрополит Софийски. Ще остане в спомените ни като мъдър и благ духовен водач, който даваше вяра и сили на миряните, дори когато той самият беше физически слаб. Светъл да е пътят му“, написа и премиерът в оставка Николай Денков на официалната страница на Министерския съвет в социалната мрежа.

„Бог да прости Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Ще помним завета му за постигане на единство, за живот във вяра и благочестие. Поклон“, написа и вицепремиерът Мария Габриел.

„Негово Светейшество Неофит беше сред малцината обединяващи духовни фигури. България загуби един от малкото които търсеха обединение, а не разединение. Бог да го прости!“, казва и съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова подчерта, че патриархът е бил обединител и стожер.

„Бог да прости Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски! Той беше изключителна духовна личност. От погледа му струеше доброта и благородство. Беше обединител и стожер. Нека почива в мир“, отбеляза тя.

Симеон Славчев от ПП МИР описва Неофит като един от най-добрите и най-обичаните български духовници – необходим на Българската православна църква и на всички миряни.

„Бог да прости Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит и да упокои душата му! Дядо Неофит беше в истинския смисъл на думата Божи човек! Дядо Неофит беше и остава завинаги един от най-добрите и най-обичаните български духовници! Дядо Неофит беше Човек и Приятел! Дядо Неофит беше благодат! Дядо Неофит беше необходим на Българската православна църква и на всички миряни! Много ще липсваш, дядо Неофит! Благодаря ти за всяка прекарана секунда с теб! Благодаря ти за приятелството и общението! Благодаря ти за всичко! Почивай в мир, дядо Неофит! Вечна и блажена да е паметта ти! Дълбок поклон!“, пише политикът.

Председателят на ДПС Делян Пеевски заяви, добротата, милосърдието и призивите на Неофит за човеколюбие няма да бъдат забравени от миряните.

„Дълбоко скърбим  от загубата на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит! Изказваме дълбоки съболезнования към неговото семейството и близки, както и на всички християни. Дълбок поклон“, написаха още от ДПС.

Прегледана: 55415

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече