Води ли до оглупяване гледането на телевизия?

0

Вредно ли е гледането на телевизия? Или по-скоро подобрява зрителната памет и двигателните умения? Изследване на германски учени стига до изненадващи изводи.

В Европа гледането на телевизия е едно от най-предпочитаните занимания в свободното време. „Повечето хора подценяват колко време прекарват пред телевизора. Или пък отказват да отговорят честно на този въпрос, защото знаят, че като цяло телевизията не се ползва с добра репутация“, казва Матиас Нюрнбергер, невролог и главен лекар в Центъра за спешна помощ към Университетската болница в Йена, Германия.

Всички сме чували предупреждението, че ако седим с часове пред телевизора, може и да оглупеем. Но сега екип, ръководен от д-р Нюрнбергер, опровергава това твърдение. Изследователите са установили, че телевизията не влияе толкова негативно на умствените способности, колкото се смята.

Добре зазрителната памет и двигателните умения

Редовното гледане на телевизионни предавания не само не води до влошаване на когнитивните способности – напротив, това дори може да има положителен ефект върху зрителната памет и двигателните умения, твърди д-р Нюрнбергер.

„Подозирахме, че като цяло телевизията не е толкова страшна, колкото е репутацията ѝ“, казва ръководителят на изследването. Вярно е, че много предишни изследвания са показвали, че прекомерното увлечение по телевизията има отрицателен ефект върху мозъка. Но всички тези проучвания са предимно ретроспективни: свързват характеристиките на мозъчната дейност с вече налични данни за това колко време хората са прекарвали пред телевизора. Но подобен метод не позволява обективно да се установи причинно-следствена връзка, казва ученият.

При изследването от Йена е обратното – то е проведено проспективно. Целта е била да се установи дали интензивното визуално стимулиране на мозъка с помощта на телевизионни програми може да подобри краткосрочната визуална памет и двигателната ефективност. За целта 74 участници на възраст между 20 и 30 години са прекарали пет дни в затворено помещение. Половината от тях са гледали телевизия по осем часа на ден, а другата половина нямали достъп до телевизия.

В рамките на експеримента и двете групи били обучени да пишат на клавиатура с десет пръста – умение, което не са притежавали преди това и което съчетава двигателни умения и обработка на визуална информация. Изследването включвало ежедневни тестове за успеваемост, а в началото и в края на експеримента бил проведен и ядрено-магнитен резонанс на мозъка. Резултатите били поразителни: участниците, които гледали телевизия, се представяли във всички тестове по-добре от групата в помещението без телевизор.

Ефектът от гледането на телевизия се потвърждава и от резултатите от скенера. „Смята се, че когнитивното обучение на мозъка е възможно само до определено време – максималният брой синапси се достига на около 25-годишна възраст и е много трудно да се промени тази горна граница. Но както показа нашето изследване, с голямо количество визуална стимулация е възможно да се постигнат някои подобрения“, казва д-р Нюрнбергер.

В момента той и екипът му проучват въпроса как честото гледане на телевизия се отразява на когнитивните способности на възрастните хора. „За нас беше важно за първи път да направим проспективно изследване, за да разберем какво е въздействието на телевизията върху мозъка, а не да ѝ приписваме когнитивни увреждания със задна дата“, казва ръководителят на изследването.

Другите ефекти от гледането на телевизия

В същото време д-р Нюрнбергер съветва да не прекарваме много време пред телевизора. „Телевизията влияе не само на мозъка. Хората, които гледат телевизия часове наред, са склонни да го правят за сметка на физическата активност и социалния живот“, обяснява ученият.

С други думи: телевизията може и да не е чак такова зло, за каквото мнозина я смятат, но все пак не бива да се прекалява с нея.

Автор: Марина Барановская, Дойче Веле

Прегледана: 80795

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече