Имперска арогантност, груби исторически лъжи, сладникава сантименталност към „по-малкия брат“: Как Русия се държи към България

0

Отношението на Русия към България и българите открай време съдържа следните основни съставки: имперска арогантност, груби исторически лъжи, сладникава сантименталност към „по-малкия брат“. Нови примери:

Замислих се за отношението на руснаците (съответно – и на Русия, и на Съветския съюз) към България и българите. То ми прилича на руската селска готварска рецепта „солянка“, която според някои се отличава с неприятен, но много интензивен вкус. В споменатото отношение винаги са присъствали няколко ключови елемента: имперска арогантност, груби исторически лъжи, сладникава сантименталност към „по-малкия брат“ – плюс честото редуване на моркова и камшика.

„Българите са кретени“

А руските дейци, от граф Игнатиев та чак до днешните Захарова и Соловьов, смятат за най-естественото нещо на света да поучават България и българите, непрекъснато да ги вкарват в „правия път“, а когато е необходимо – да раздават и шамари. Във връзка с проведения този път безименен „Луковмарш“ в София (който е забранен от Столична община и който лично аз категорично отхвърлям) говорителката на руското Министерство на външните работи Мария Владимировна Захарова отново размаха имперския камшик и се скара на българските власти, които не смеели да разтурят това сборище. В своето становище, публикувано от посолството на Руската федерация в София, Захарова нарича действията на българските власти по отношение на един прословут паметник „варварски“ и осквернителни, директно атакува политическа София, че активно подкрепяла реабилитацията на нацизма и накрая стига до обвинението в „морална деградация“. Смущаващо е, че такова обвинение срещу управляващите елити в НАТО и ЕС отправя именно жена, която в родната си Русия има доста спорен морален имидж.

Своя принос към последната порция солянка, тъкмо в навечерието на 3 март, даде и един телевизионен водещ, чиято любима събеседничка е тъкмо Мария Захарова. В своето шоу по първа програма на руската телевизия Владимир Соловьов дословно каза: „Българите са кретени. Имам предвид не хората, а непосредственото политическо ръководство, което изцяло е легнало под Запада. Е, добре де, ние на два пъти ви освобождаваме, но ако се съди по всичко, трети път няма да има, просто ще трябва да ви изтрием от лицето на Земята. Тренировъчните бази, заводите“.

Грубиянщина, заплахи, арогантност

Грубиянщината и арогантността на Соловьов едва ли имат нужда от повече обсъждане. При това той не за пръв път заплашва България с анихилиране. Впрочем, такива заплахи редовно сипе върху световните столици и бившият президент Медведев, а и самият Путин неприкрито предупреди, че ще се стрелят ядрени ракети. За манталитета на част от руснаците такива заплахи и последващите ги действия са си напълно в реда на нещата. У дома пребиваш жена си до несвяст, на улицата пребиваш слабаците, а на международната сцена – всички, които имат по-малко бомби от теб и не те слушат.

Имперска арогантност, насилие и сладникави флиртове с българския народ – към тези съставки на солянката накрая да добавим и историческите лъжи. Както става все по-ясно в хода на преосмислянето на българската история, и двете така наречени „освобождения“ на България са всъщност елементи от агресивния имперски пъзел на Москва и за никакви братя славяни не става дума. Става дума за проливите и за доминацията в Източна Европа. Колкото до „нацизма“, който според Захарова София официално подкрепяла, и тук историческите факти говорят по-скоро друго. Та нали именно Съветският съюз помогна на Хитлерова Германия да се въоръжи, а после двамата диктатори си поделиха част от Европа пред безмълвния поглед на Запада. И нали в крайна сметка от нацизма най-сериозно пострада именно Украйна, която днес официалната руска доктрина обявява за „нацистка държава“.

Захарова и Соловьов облъчват собствената си публика, която безусловно им вярва. Но по-лошото е, че и доста хора в България им вярват. Дано само някой ден настървената Русия да не тръгне за трети път да „освобождава“ България.

Автор: Александър Андреев, Дойче Веле

Прегледана: 74540

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече