Световните медии: Кризата в София изглежда пълна

0

Правителствената криза може да заплаши както продължаването на реформите, така и бъдещото членство в Шенген и Еврозоната – ето какво пишат чуждестранните медии за събитията в България:

Хаосът изглежда пълен, а правителството в София напълно разединено, коментира коресподентката на АРД Зилке Хане. Досегашната вицепремиерка Мария Габриел поднесе изненада – на своя глава бившата еврокомисарка представи ново правителство. Но дали парламентът ще го одобри, пита и германската агенция ДПА.

И докато във вторник следобед изглеждаше, че спорът за следващия кабинет е приключил, след като Мария Габриел представи списъка с министри пред президента, то по-късно стана ясно, че той е изготвен еднолично от нея, а досегашните партньори са били пренебрегнати, разказва още Зелке Хане. Тя цитира и острите критики на Кирил Петков и Николай Денков към ходовете на ГЕРБ и тяхната номинация за премиер.

„Новото красиво лице на мафията“

АРД припомня, че партията на Петков влезе против волята си в едно и също правителство с ГЕРБ. Защото в продължение на години „Продължаваме промяната“ непрекъснато обещаваше, че никога няма да управлява с ГЕРБ. Причината за това са обвиненията в корупция срещу тази партия – и най-вече срещу председателя ѝ Бойко Борисов, пише коресподентката на медията. Борисов неколкократно оглавяваше българското правителство между 2009 и 2021 година, припомня тя, а по време на тези правителства имаше подозрения, че е злоупотребявал с европейски пари. В тази връзка германската медия цитира и Асен Василев, който нарече Габриел „не решение, а част от проблема“ и „новото красиво лице на мафията“.

АРД нарича ПП/ДБ „антикорупционна коалиция“, според ДПА те са „либерално-консервативни“, а испанската агенция ЕФЕ пише за „реформаторска, проевропейска коалиция“. Тази агенция определя ГЕРБ като „популистко-консервативна партия“

Кризата предсталява риск за реформите, Шенген и еврозоната

В своята кореспонденция от София агенция „Франс Прес“ (АФП) припомня, че едва миналата година България е намерила изход от политическата парализа след общо пет парламентарни вота. Денков успя да постигне компромиси и да представи консенсуален кабинет, а България е член на НАТО и в това си качество води отчетливо проевропейски курс във връзка с войната в Украйна, отбелязва АФП. Агенцията припомня, че страната доставя на Киев боеприпаси, ракети и бронирани машини.

АФП споменава и проблема с борбата срещу корупцията в България. Правителството подхвана реформа в правосъдието, за да подсигури независимостта на прокурорите в борбата срещу процъфтяващата корупция, четем още в текста им по темата. От АФП отбелязват, че правителствената криза може да заплаши както продължаването на реформите, така и членството в Шенген и Еврозоната.

АФП информира, че парламентът в София през идните дни ще трябва да гласува кабинета, номиниран от Габриел, „но всеобщо е очакването, че тя няма да получи необходимото мнозинство“. В кореспонденцията си за АРД Зилке Хане също пише, че не е ясно какво следва оттук нататък и изброява възможните опции, сред които е и втори мандат за „антикорупционната коалиция ПП-ДБ, която няма друг избор за партньор освен ГЕРБ“.

Източник: Дойче Веле

Прегледана: 81155

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече