Областният управител на София поиска 2,5 млн. лв. за реставрация на паметника на съветската армия

0

Областният управител на София Вяра Тодева иска над 2.5 милиона лева за реставрация и консервация на фигурите и барелефите от Паметника на Съветската армия. Това съобщиха от областната управа.

Тя е изпратила писмо до служебния премиер Димитър Главчев, в което е поискала увеличение на максималния размер на ангажиментите за разходи, които могат да бъдат поети от областната администрация на област София през тази година. Причината – провелата се пазарна консултация за определяне на прогнозната стойност на обществената поръчка за реставрация на свалените фигурите от монумента в центъра на София.

Според полученото индикативно ценово предложение необходимата сума за предстоящите дейности възлиза на 2.548 млн. лв. В нея са включени 10% непредвидени разходи.

Областната управа се надява през тази година да бъдат отпуснати 509 520 лева от сумата, а през 2025 година – 2 038 480 лева, става ясно от съобщението на областния управител.

Вяра Тодева е внесла и идеен проект в Министерство на културата за разположението на фигурите и барелефите от паметника в Музея на социалистическото изкуство.

Внасянето на проекта е последваща стъпка в изпълнение на решението на Столичния общински съвет от 9 март 2023 година. В идейния проект е предоставен план за позиционирането на фигурите.

На 6 март кабинетът в оставка одобри допълнителни 180 000 лв. разходи по бюджета на Министерския съвет за демонтажа и съхранението на бронзовите фигури и барелефи от Паметника на Съветската армия. Сумата беше с около 80 000 лв. по-малко спрямо първоначалните разчети.

Процесът по демонтирането на монумента от Княжевската градина започна на 12 декември 2023 година с решение на областния управител на София Вяра Тодева. То предизвика разнопосочни реакции в парламента и сред представителите на политическите сили в Столичния общински съвет.

Във вторник Върховният административен съд отмени разпореждането на Административния съд София-град по жалба на партия „Възраждане“, с което беше спрян процесът на демонтажа на фигурите на Паметника на Съветската армия. Върховните магистрати отмениха и друго решение на Административния съд по същия казус, този път на „Изправи се.БГ“ и физически лица.

Прегледана: 69665

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече