Плугчиева призна защо е напуснала служебния кабинет

0

„Аз съм на принципа – ако не мога да бъда ефективна с опита и съветите си, няма защо да стоя и да се трупат очаквания, че ще се справя с всички проблеми. Поемам отговорност там, където мога реално да изпълня ангажиментите си. Там, където не се ползват моят опит и съвети, няма нужда да стоя“. Това каза вече бившият съветник на премиера Димитър Главчев – Меглена Плугчиева, в „Говори сега“.

По думите ѝ заради политическата ситуация България изглежда изключително зле в Европа – една част от страните ни игнорират, а другите не знаят как да реагират.

Тя лично е препоръчала на Главчев да избере дипломат за МВнР, защото в сегашната ситуация това е щяло да бъде по-доброто работещо решение.

„Мога само да пожелая сили и успех на г-н Главчев – това е Херкулесова задача“.

Плугчиева също е отказала да поеме министерството – причината е принципът служебното правителство да е експертно.

„Заявката на служебно правителство беше да бъде от политически неутрални експерти. Аз винаги съм била част от политическата квота на МВнР и затова смятах, че е редно наистина да се спази принципът далеч от всякаква политическа оцветеност. В тази ситуация щеше да е добре начело да е кариерен дипломат, с няколко мандата, а не консул или пък започнал посланически мандат.

По време на управлението на ПП-ДБ се създаде впечатление, че всеки може да стане министър, аз не споделям това внушение в обществото, още повече по отношение на МВнР, коментира Плугчиева. Тя определи последните решения на служебния кабинет като „пожарникарски“.

„В момента се потушава един пожар при енергетиците, но той се отлага с една година, защото е заложен в Плана за възстановяване. При земеделците, за да търсим възможност за разплащане на украинската помощ – нямаше заложен нито един лев в бюджета, който остана наследство от ПП-ДБ и с подкрепата на ГЕРБ и ДПС. Трябваше на пожар да се търсят средства от съфинансиране на европейски проекти, за да може да се удовлетворят исканията на земеделските стопани.

Прегледана: 33875

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече