По нова жп линия: За 14 минути ще се пътува от гарата до летище „Бургас“

0

Напредъкът на проекта за изграждане на железопътна връзка между гара „Владимир Павлов“ и Летище Бургас бе представен днес от Националната компания „Железопътна инфраструктура“ пред кмета Димитър Николов и експерти от общината.

За свършената дотук работа говориха генералният директор на НКЖИ инж. Мария Генова, ръководителят на проекта Пловдив – Бургас – фаза 2 – инж. Иван Бакалски, както и представители на проектантския екип, предаде БНР.

Над 103 млн. лева е прогнозната стойност за изпълнение на строителството.

„Вече сме във фаза техническо проектиране“, заяви ръководителят на проекта инж. Иван Бакалски. Той поясни, че съфинансирането за изграждането на линията е от програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г.

14 минути пътуване от Централна ЖП гара до летището в Бургас – това е включено в проектните решения на държавното предприятие. 4 млн. лева без ДДС ще е финансирането за проекта за подготовка за строителство, в който са включени 6 задачи. Съфинансирането за този етап е от Механизма за свързване на Европа, съобщи инж. Иван Бакалски.

Ще се изгради железопътна връзка от гара „Владимир Павлов“ до летище Бургас, като в по-голямата част от трасето се използва полосата на съществуващата железопътна линия до кв. „Сарафово“. За отклоняване от полосата на съществуващата линия се предвижда изграждане на Разделен пост „Атанасовско езеро“.

Планираните гари и спирки са:

– Гара „Летище Бургас“

– Разделен пост „Атанасовско езеро“

– Спирка „Кьошето“

– Гара „Солници“

– Спирка „Морска градина“

– Спирка „Лазур“

– Гара „Владимир Павлов“

Предвидено е пресичането да става на две нива, като съществуващите вече съоръжения ще бъдат ремонтирани, а нови ще бъдат изградени на няколко места в Бургас.

Техническото проектиране предвижда също така изграждане на железопътен надлез при улица „Одрин“, нов пътен надлез при ул. „Димитър Димов“, пробив под главен път I-9 и железопътна естакада при летище Бургас, както и други нови съоръжения.

„Ако се намери финансиране, е предвидено ЖП- линията да бъде продължена до Слънчев бряг“, уточни инж. Бакалски. За техническите решения на проекта, ръководителят на проектантския екип Владимир Попов обясни:

„Дължината на трасето е от порядъка на 11 км. Релсовият път ще бъде безнаставов, което значи, че няма да има настави, които предизвикват шумове при движението на возилата. Ще се използват и други методи за обезшумяване и намаляване на вибрациите.“.

Проектната скорост е 60 км/ч от гара „Владимир Павлов“ до спирка „Морска градина“ и 80 км/ч от спирка „Морска градина“ до гара „Летище Бургас“.

Проектът обхваща свързаност и с вече съществуващия градски транспорт в Бургас, допълни Владимир Попов. След представянето на идеята на държавното предприятие, кметът Димитър Николов постави и изисквания към проектантския екип, свързани с точната локация на спирките и гарите, модерни съоръжения и съгласуван с общината дизайн на инфраструктурата. Той поясни, че и екологичните организации ще имат изисквания към проекта на новата линия.

Проектният срок за стартиране на строежа е 2025-а година, като продължителността е около 3-4 години, посочиха от държавното предприятие.

Прегледана: 77555

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече