Икономист за тавана на надценката на хляба: Политическо заслепяване и момент на кратко умопомрачение

0

Днес е денят на данъчната свобода – оттук нататък започваме да работим за себе си. Този ден почти винаги се пада около средата на май, посочи пред БНР Лъчезар Богданов – главен икономист в Института за пазарна икономика. По думите му големи разминавания има само в моменти на кризи. 

„Това е един измерител на общата данъчно-осигурителна тежест в една страна. Това показва, че България далеч не е някакъв данъчен или офшорен рай. Далеч не сме страна, в която едва ли не няма данъци или те са съвсем минимални. Ако натрупате всичко, което плащат стопанските субекти, гражданите, собствениците на имоти, всички, които извършват някакъв вид дейност в страната, всъщност се получава една не малка тежест, със сигурност повече от 1/3 от това, което създаваме“, обясни той в интервю за предаването „Преди всички“. 

Лъчезар Богданов постави и темата за изпълнението на бюджета. Той смята, че въпросът трябва да влезе в дебата за предизборната кампания. И очаква от кандидатите да кажат мнението си относно размера на данъците, събираемостта, данъчните преференции, както и реакцията им към външни фактори и инфлацията. 

Според него един от проблемите на твърде честите избори е, че сме постоянно в кампания. 

Икономистът допуска, че решението за увеличаване на пенсиите ще бъде за 11%. По думите му това не е нещо ново:

„От края на пандемията, после минахме в цикъл на политическа несигурност, все повече имаме превръщане на парламента в някакъв вид революционен конвент, в който в рамките на дни, а понякога на часове и минути, се вземат решения с огромни последици, включително за милиарди“.

Лъчезар Богданов смята решението за таван на надценката на хляба за „политическо заслепяване и момент на кратко умопомрачение“: 

„Ако държавата толкова иска да регулира дадена цена, нека просто открито да каже „слагаме конкретна фиксирана цена на един продукт“. Другото е някакъв опит за полупланова, полупазарна икономика, който никога не свършва добре“.

Прегледана: 24095

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече