Министерството на отбраната: България няма да изпраща военни на територията на Украйна

0

България няма да участва по никакъв начин с военнослужещи на територията на Украйна. Това се посочва в позиция на Министерството на отбраната (МО), публикувана на сайта на ведомството.

От МО добавят, че решението за участие на български войски в операции извън територията на нашата страна може да вземе само Народното събрание (НС). Такова предложение никога не е било на дневен ред, посочват от министерството.

От там припомнят, че в изпълнение на решение на Народното събрание, страната ни е заявила участие в тренировъчната мисия на Европейския съюз (ЕС) за подпомагане на Украйна.

Подготовката на личния състав се провежда на територията на Федерална република Германия, Полша и други държави членки на ЕС. В рамките на тази мисия се предвижда и обучение в България на бойни санитари – до 60 души за една година, подчертаха от ведомството.

Вчера служебният министър на отбраната Атанас Запрянов заяви, че хибридните атаки на Русия са свързани с изкривяване същността на нашата помощ за Украйна и решенията на парламента по отношение помощта на Украйна. Той подчерта, че помощта за Украйна се базира на международното право и тя не е намеса във войната по никакъв начин. Запрянов добави, че тази хибридна опорка, че ще изпращаме войски в Украйна повлиява много и на кандидатите за военнослужещи. Нямаме никакви намерения да изпращаме войски в Украйна, защото нашият парламент не е взимал такива решения. Никой не може да изпрати войски извън територията на страната, без да има решение на парламента, каза още служебният министър.

НАТО също изключва пряко участие във войната. В петък генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг заяви в интервю за сп. „Економист“ призова съюзниците да отменят ограниченията върху използването на оръжия от Украйна за нанасяне на удари по военни цели в Русия, но

За генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг, който призова съюзниците да отменят ограниченията върху използването на оръжия от Украйна за нанасяне на удари по военни цели в Русия, и пряко участие на НАТО в конфликта не са едно и също нещо.

„Ние провеждаме учения, доставяме оръжие, боеприпаси за Украйна, но няма да участваме пряко във военни операции над или в Украйна от територията на НАТО. Следователно това е друг въпрос“, подчерта той и добави, че НАТО не планира изпрати войски в Украйна, въпреки публичните изявления на френския президент.

Прегледана: 30775

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече