Оборудват локомотивите и влаковете с камери за наблюдение

0

„БДЖ-Пътнически превози“ възнамерява поетапно да въведе системи за видеонаблюдение, както в локомотивите и мотрисните влакове, така и в пътническите вагони, собственост на дружеството.

Това посочва служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков в свой писмен отговор на депутатски въпрос, отправен към него от народния представител от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Иван Белчев и свързан с видеонаблюдението на влаковете.

„Към момента е направен успешен експеримент за внедряване на система за видеонаблюдение в локомотивите и мотрисните влакове. Предвижда се поставянето на видеорегистратори в локомотивните кабини и кабините за управление на мотрисните влакове да способства за намаляване на посегателствата над подвижния състав и железния път, като хвърляне на камъни, поставяне на предмети върху жп линията и нерегламентирано преминаване през железния път. Всички тези действия ще бъдат записвани и ще улеснят установяването на техните извършители, с цел да им бъде потърсена отговорност“, посочва още Георги Гвоздейков.

След финализирането на първоначалния етап – внедряване на системата в локомотивите и мотрисните влакове, БДЖ ще предприеме действия за въвеждането ѝ и в пътническите вагони, съобщава той.

Гвоздейков обаче не посочва конкретни срокове кога видеонаблюдението може да започне да се прилага масово.

Във връзка с питането на Иван Белчев относно застраховането на имуществото, министър Гвоздейков уточнява, че БДЖ има действащ застрахователен договор.

БДЖ си взаимодейства със службите по опазване на обществения ред, уверява служебният министър Георги Гвоздейков.

За по-голяма сигурност на пътниците по време на пътуването им от БДЖ са изготвили списък с номера на влакове и графика им на движение по участъците, за които са необходими засилени мерки, посочва транспортният министър. Списъкът е изпратен до Главна дирекция „Национална полиция“, като в него попадат всички нощни влакове, както и някои дневни. Гвоздейков настоява всички те да бъдат посрещани от патрул на жандармерията, която отговаря за сигурността по влаковете.

Той уточнява обаче, че няма как да бъде подсигурено постоянно полицейско присъствие във всички влакове. Преценка на жандармерията е по кои линии да осигури присъствие или посрещане на влака с патрулка.

Пълният текст на въпроса на народния представител Иван Белчев, както и на отговора на министър Георги Гвоздейков, могат да бъдат прочетени на интернет страницата на Народното събрание.

Прегледана: 38975

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече