Северна Македония: Къщата на Димитър Талев в Прилеп не е защитено културно наследство

0

Медиите в Северна Македония информират за решението на българското правителство да възложи на служебния министър на културата в кратък срок да проучи възможността и да стартира процедурата за закупуването на родната къща на Димитър Талев в Прилеп. 

Те цитират съобщението на правителството на България, за взетото преди една година решение за това, а „Свободен печат“ цитира Министерството на културата на Република Северна Македония, че до момента не са получили запитване „по инициативата на българското правителство да купи, възстанови и превърне в музей родната къща на писателя Димитър Талев в Прилеп“.

„Писателят Димитър Талев, родом от Прилеп, лежи в затвора в следвоенните години по обвинение за разпространение на великобългарски шовинизъм, а след излизането си от затвора през 1948 г. заминава за София, където живее и твори до смъртта си през 1966 г.  Заема специално и значимо място в българската литература, а 1998 година е обявена от ЮНЕСКО за година на Димитър Талев, заради приноса му към световната култура”, пише изданието, уточнявайки, че в момента само собственичката на 2/3 от имота е декларирала, че иска да продаде своята част, а другият собственик на къщата „категорично отказва да продаде дела си на българската държава”.

„Министерството на културата (на Република Северна Македония) не е компетентно по въпросите на покупко-продажбата на недвижимия имот (къщата на Димитър Талев в Прилеп), тъй като той не представляват защитено културно наследство. Ако бъде изпратено писмо до министерството за посочената къща, в зависимост от поставените въпроси, ще дадем подходящ отговор, от гледна точка на компетентността на Министерството на културата”, цитира „Свободна преса“ отговора, получен на запитването на изданието до Министерството на културата в Скопие.

Според изданието, „ако имуществено-правните отношения около разрушената къща на писателя Димитър Талев бъдат напълно решени, реконструкцията и евентуалното ѝ превръщане в музей трябва да бъде предмет на споразумение между двете правителства и ресорните министерства на културата”.

От „Свободен печат” припомнят, че преди 10 години Министерството на културата на Република Северна Македония в сътрудничество с Турската агенция за сътрудничество и координация (TIKA) са реновирали и превърнали в музей, посветен на Кемал Ататюрк, родното място на неговия баща в с. Коджаджик, община Жупа в Северна Македония. „Откриването на тази къща-паметник беше една от стъпките за укрепване на македонско-турското приятелство и сътрудничество”, пише изданието.

Източник: БТА

Прегледана: 29460

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече