Съдът касира изборите за кмет на Омуртаг

0

Съдът касира избора на Ешреф Хасанов Ешрефов за кмет на Община Омуртаг. Решението на Административния съд в Търговище е от 17 май т.г. и с него изборът за кмет на общината е обявен за недействителен, съобщиха от Административния съд в Търговище.

Делото е образувано по жалба на политическа партия „Движение за права и свободи“ против решение на Общинската избирателна комисия в Омуртаг от 16 март.

В решението се казва, че в хода на делото са констатирани множество нарушения на правилата за провеждане на избори за кмет, както и несъответствие на отразените данни в голяма част от протоколите на секционните избирателни комисии спрямо реалния брой подадени действителни и недействителни гласове. Констатирани са нарушения, свързани с процедурата по преброяване, сортиране и отчитане на бюлетините, както и такива, свързани с тяхното съхраняване. В една от секциите е установена подмяна на вота на избирателите.

С решението съдът признава за неистински 32 броя протоколи на СИК относно съдържанието им в оспорените части за отразен брой бюлетини за кандидатите за кмет на Община Омуртаг, както и протокола на Общинска избирателна комисия – Омуртаг относно съдържанието му в частта за отразен брой бюлетини за кандидатите за кмет на Община Омуртаг.

Решението подлежи на оспорване пред Върховния административен съд в седемдневен срок от обявяването му, съгласно чл. 459, ал. 8 от Изборния кодекс.

„Ще обжалвам. Не бива един човек да се подиграва с толкова много хора. Не може нарушението на методиевски указания да е над волята на избирателя. За съжаление, това стана в практика в България. И, ако сега са няколко общини, на следващите избори е възможно да са повече“ , коментира за БТА Ешрефов.

В момента той е под домашен арест заради обвинение в участие в организирана престъпна група с брат си, баща им и един от зам.-кметовете. Разследват се за схеми при обществени поръчки с дърва. Обвиняемите бяха задържани през февруари 2024 г., а през март им беше наложена мярка за неотклонение „домашен арест“.

Изборът на Ешрефов от последния вот веднъж вече бе касиран след жалба на ДПС, но с решение не да има нови избори, а бюлетините да бъдат преброени пак. Те отново показаха успех на Ешрефов, той се закле втори път. А го стори под мярка домашен арест, пуснат за няколко часа да отиде в административната сграда за церемонията.

Казусът с организираната престъпна група тече и в момента, четиримата обвиняеми са с мерки за неотклонение. В същото време Ешрефов е и в листата на партията на Иван Гешев.

Дълги години Ешрефов бе част от ДПС, управленските му мандати бяха от името на партията. За есенните избори обаче напусна ДПС.

Прегледана: 40575

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече