Тленните останки на цар Фердинанд бяха пренесени в България

0

Военният самолет с тленните останки цар Фердинанд кацна на правителствения ВИП на летище София малко след 14 часа днес. 106 години след абдикацията на най-дълго управлявалият ни монарх в Третото българско царство той „се прибира“ в България, каквато беше волята му.

Ковчегът, който беше свален тържествено и положен в катафалка, придружен от гвардейци, отпътува към двореца „Врана“. Там той бе посрещнат от Симеон Сакскобургготски, съпругата му Маргарита и децата им Константин-Асен, Кирил Сакскобургготски, Калина със своето семейство. Заедно с тях са и западно – и средноевропейски митрополит Антоний, официален пратеник на Светия Синод и от апостолическия нунций в България архиепископ монсеньор Лучано Суриани, съобщи БНТ.

Траурната церемония започна в 15:30 ч. в царския дворец „Врана“ и е отворена за граждани.

В началото й гвардейският оркестър изсвири първия български химн „Шуми Марица“.

На церемонията присъстваха министри от бившия „царски“ кабинет на НДСВ, сред които Атанас Гержиков, Миглена Тачева, Даниел Вълчев, Меглена Плугчиева, Меглена Кунева и др. Пред централния вход на двореца „Врана“ са и президентът Росен Плевнелиев и съпругата му Десеслава Банова, както и председателят на БАН академик Юлиян Ревалски, предаде БНР. Да почетат монарха в двореца дойдоха и експредседателя на НС Росен Желязков, Борислав Великов, Станимир Илчев, Олимпи Кътев, Гергана Паси, Любка Качакова, евродепутатите от ГЕРБ Андрей Ковачев и Андрей Новаков, кметът на София Васил Терзиев, депутатите от ГЕРБ Радомир Чолаков, Георг Георгиев и Тома Биков, Йордан Цонев от ДПС, Цончо Ганев от „Възраждане“, общинският съветник от ГЕРБ Антон Хекимян.

Ковчегът с тленните останки на цар Фердинанд беше поставен в централното фоайе, където първи в тесен кръг с монарха се простиха наследниците му. Политици и граждани, желаещи да отдадат последна почит пред покойния монарх, се наредиха на дълга опашка пред двореца.

След края на траурната церемония ковчегът ще бъде положен в семейната крипта в двореца „Врана“.

Тленните останки на цар Фердинанд бяха транспортирани от Германия до България с военен самолет съгласно приетото решение на Министерския съвет. Министерството на отбраната (МО) организира и осъществява транспортирането, а Министерството на външните работи (МВнР) координира тези дейности. Необходимите финансови средства се осигуряват за сметка на преструктуриране на разходи по централния бюджет за 2024 година.

Решението на Министерския съвет е прието във връзка с писмо от инициативния комитет за връщане на тленните останки на цар Фердинанд, подписано от проф. дин. Петър Стоянович и доц. д-р. Ивайло Шалафов. Преди да предприеме действия, служебният кабинет се обърна за становище както към Народното събрание, така и към президента. Не бяха получени възражения от нито една от двете институции, след което МО и МВнР се ангажираха с транспортирането на тленните останки, припомнят от пресслужбата на кабинета.

Цар Фердинанд умира на 10 септември 1948 г. в град Кобург, Германия, на 87-годишна възраст. Първият цар от Третото българско царство лежи оттогава непогребан в криптата на църквата „Св. Августин“, но в понеделник германският град Кобург се сбогува с известния гражданин с църковна служба.

Прегледана: 27280

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече