10 дни преди изборите: Ето кои партии са дали най-много пари за реклама и кои медии са получили най-много

0

Десет дни остават до изборите на 9 юни, а дебатът по същество между формациите сякаш остава на заден план. В публичното пространство пък се обсъждат обидни ли са изображенията на разпространените билбордове от Продължаваме Промяната – Демократична България (ПП-ДБ) за лидерите на техните бивши партньори в некоалицията. 

Въпреки че кандидатите трябва да водят две паралелни кампании и това предполага техните послания да са два пъти повече, интересът към платената реклама в медиите в средата на кампанията сякаш не е усилен. 

Това показват и данните в традиционния за Институт за развитие на публичната среда (ИРПС) мониторинг на медийната реклама по време на предизборната кампания. Той включва официалните страници на 39 национални и регионални медии – 9 телевизии, 3 радиостанции, 11 вестника и 16 информационни сайтове и агенции (кои са те, може да видите ТУК). Според изискванията на Изборния кодекс договорите между партии и медии следва да се публикуват в тридневен срок от тяхното сключване и да се премахнат не по-рано от обявяването на изборния резултат.

За участие в изборите на 9 юни ЦИК регистрира 30 политически формации и 1 инициативен комитет, които ще търсят подкрепа за ЕП, и 31 формации – за Народно събрание. За голяма част от тях това е осмата кампания в последните три години, което също може да е фактор, довел до намаляване на партийните финанси. 

Средствата на партиите за реклама досега

10 дни преди изборите участниците в тях са разходвали 1 316 648 лв. за кампания в медиите. Това е сумата похарчена и за 2-та избора – за членове на Европейския парламент и за народни представители. Това е сериозен ръст спрямо първите 10 дни на кампанията, когато формациите бяха насочили едва 587 357 лв. С основание можем да допуснем, че голяма част от него се дължи на т.нар. медийни пакети. 

Припомняме, че от въвеждането на медийните пакети през 2014 г. досега, те варират от половин до един милион лева за изборен цикъл. Право на такива па кети имат партии и коалиции, които участват в избори на национално ниво, но не получават държавна субсидия, както и инициативните комитети. Медийните пакети са вид държавна помощ, която цели да осигури на по-малки и нови политически проекти (без значителни финансови ресурси) достъп до медиите, за да могат по този начин да предадат посланията си на избирателите. Размерът на пакетите за участниците в изборите варира между 5 000 и 40 000 лв.

Тяхното изплащане беше забавено заради решение на Централната избирателна комисия, с което тя определи, че партиите ще получават само един медиен пакет в размер на 40 000 лв. дори да участват и в двата вида избори. След обжалване в Административен съд в София това решение бе отменено и формациите ще получат по два медийни пакета или по 80 000 лв. за агитация. 

Към този момент не може да бъде ясно посочена каква е сумата от медийните пакети за реклама. Информацията в публикуваните договори не позволява разграничаването на средствата от тази държавна помощ от общите разходи на формациите за медиите, включени в мониторинга. ИРПС, а впоследствие и Обществения съвет към ЦИК, нееднократно са препоръчвали създаването на регистър за медийните пакети. Въпреки че той би позволил проследяването на медийните пакети в рамките на кампанията, такъв все още не съществува. Така няма възможност за осъществяване на граждански контрол в рамките на кампаниите и различните заинтересовани лица – избиратели, медии, политически партии, не научават при какви условия се разходва този вид публичен ресурс. След като ЦИК не успява да се справи с контрола на средствата, заинтересованите страни биха могли да следят данните и да подават сигнали при съмнения за некоректно разходване.

Кои партии вложиха най-много за реклама? 

Най-много средства към 29-ти май са похарчили от ГЕРБ-СДС – 199 656 лв, следвани от Продължаваме Промяната – Демократична България с 167 306 лв. и Възраждане – 147 699 лв. Подредбата се запазва спрямо първия десетдневен период, но вече делът на трите формации от общите разходи спада до 39%.

Както и в предишния период, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ насочват посланията си през разнообразни медии – онлайн, печатни и радио. Над 50% от средствата на политическа партия Възраждане обаче са насочени към телевизия Евроком заради два договора на партията от началото на кампанията.

В следващата графика е включена подробна информация за партиите и коалициите и изразходваните от тях средства за медийно отразяване към 29-и май. 

Докато при парламентарно представените партии няма сериозен ръст в разходваните средства, то голяма част от по-малките формации вече имат сключени договори, което води до нарастване на медийна реклама. Само 5 партии и коалиции не са платили за разпространение на посланията им към 29-и май.

Кои медии привлякоха най-много средства?

Общо 27 медии са публикували договори с политическите формации. На първо място по привлечени средства този път е телевизия Евроком с 428 425 лв., следвана от БНТ с 384 803 лв. и в. 24 часа с 102 367 лв. 

И в предишни кампании телевизия Евроком е попадала сред най-предпочитаните за реклама. Тя е избирана както от някои от парламентарните формации, така и от по-малки политически субекти. Отчетите след кампаниите често показват, че към медията се насочват значителна част от медийните пакети в кампанията. 

В допълнение, Евроком продължава практиката да сключва договори за безвъзмездно отразяване и има 16 такива споразумения със следните формации: ВМРО; Солидарна България, Възраждане; независимия кандидат Кузман Илиев; БСП за България; Левицата; Синя България; Единение; Пряка демокрация; Ние гражданите; Граждански блок; МЕЧ; Български глас; Български национален съюз – НД; Зелено движение и Ние идваме. Такива сключени договори има и ТВ ⅞ със свързаната с нея партия Има такъв народ. От начинът, по който се публикуват тези споразумения, не става ясно колко и какви конкретни услуги се включват в тях.  

Вече отбелязахме ръста на средствата в кампанията в сравнение с предходния период. Въпреки това двете големи национални частни телевизии – bTV и Nova, не привличат средства към 29-ти май. Само bTV има един договор на стойност 1600 лв. с ДПС. 

От една страна, по-малкият интерес към двете телевизии може да се дължи на безплатните форми, които те предоставят. От друга, често техните цени за политическа реклама са високи и формациите се насочват към тях чак в последните дни на кампанията.  

Прегледана: 24720

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече